Dijabetes tip 2 i alergije

Dijabetes tip 2 i alergije

Tokom proljeća dijabetičari skloni alergijama moraju biti na dodatnom oprezu. Iako alergije nemaju direktan uticaj na dijabetes, to jest na nivo šećera u krvi, neki ljekovi koji se koriste kao terapija za alergije mogu itekako uticati na nivo glukoze u krvi.

Prva opasnost koja se javlja prilikom upotrebe antihistamina jeste pospanost. Ukoliko konstantno osjećate pospanost i umor, može se desiti da zaspete i propustite obrok, što će rezultirati niskim nivoom šećera u krvi.

Kako bi izbjegli eventualne sedativne efekte pažljivo birajte antihistamine, najbolje da se posavjetujete sa ljekarom ili farmaceutom.

Ukoliko koristite kapi za nos, obratite posebnu pažnju na sastav. Veliki broj kapi za nos sadrži steroide koji stimulišu stvaranje glukoze što može dovesti do povećanog nivoa šećera u krvi.

Vaš ljekar Vam može preporučiti ljekove koji više odgovaraju Vašem stanju i potrebama.

Česta pojava kod ljudi koji pate od alergija je i osjećaj suvoće u grlu. Kako bi se riješili ovog osjećaja birajte preparate bez šećera i sastojaka koji mogu uticati na dijabetes.

Kako bi olakšali sebi i spremno dočekali period proljećnjih alergija, ojačajte svoj imuni sistem.

Tokom perioda alergija provodite više vremena unutra, šetajte nakon obilnih padavina, ukoliko se u mogućnosti veš sušite u kući ili sušilici za veš, povećajte unos vitamina i minerala poput kalcijuma, magnezijuma i cinka.

Započni zdraviji život danas

Povezani članci

Ishrana

Dijabetes tip 2 – Riba i plodovi mora

Zahtjevno je i teško napraviti sve izmjene u životnom stilu i navikama koje dijagnoza dijabetes tip 2 zahtijeva.
Ipak, nakon povećane fizičke aktivnosti, prilagođavanja i odabiru odgovarajuće terapije, posljednji korak nije toliko zahtjean. Uvrstite više ribe i morskih plodova u svoju ishranu i jednostavno poboljšajte svoje zdravlje.