Dobro došli u 2024.godinu!

Dobro došli u 2024.godinu! Vrijeme je za nove navike u vašem životu! Pet dobrih i jednostavnih novogodišnjih odluka!

Nakon ubrzanih i iscrpljujućih  prazničnih dana, vrijeme je za povratak u ,,normalu“.  Vratimo se postavljanju prioriteta: vašeg zdravlja i blagostanja. Novi početak zasnovan na odlukama koje će vam donijeti blagostanje je najbolji način da započnete ovu godinu!

Posvetite se poboljšanju svog života i zdravlja kroz pet jednostavnih koraka!

1 . Pokušajte promijeniti ishranu i preći na zdravu i održivu dijetu

 

Postavite dugoročan cilj fokusirajući se radije na održivost nego na restriktivne i zahtjevne dijete. Dijete koje garantuju brze i zavidne rezultate, obično su štetne po vaš metabolizam i mentalno zdravlje.

Pokušajte odabrati plan ishrane, prilagođen vašim potrebama, koji lako možete uklopiti u dnevnu rutinu i nacike, kako bi ga dugoročno mogli pratit. Pravilno uklopljen plan ishrane davaće postepene rezultae, ali će ukoliko ste dosljedni, efekat biti dugotrajan.

2. Neka san bude vaš prioritet

 

Ljudi često vrlo lako upadnu u zamku dajući prioritet druženjui i poslu, umjesto da se potrude da uspostave zdravu i dobru rutinu sspavanja

treba imati na umu da nedostatak sna ili san lošeg kvaliteta. mogu imati ozbiljne posljedice i uticaj na nivo šećera u krvi . Nedostatk sna može biti okidač za gojaznost, insulinsku rezistenciju,depresiju i anksioznost.

Kako bi bili sigurni da činite sebi najbolje, potrudite se da usposavie praviln rutinu koja podrazumijeva zdravih 7-8 h noćnog neprekidnog sna.

3. Uživajte u sunčevim zracima i tokom zime

 

Brojna istraživanja dokazala su pozitivan uticaj sunčeve svjetlosti. Izlaganje suncu tokom zimskog perioda uticaće pozitivno na vaše raspolozenje.

Iako postoje razne opcije,poput terapijskih lampi, obična jutarnja šetnja je mnogo bolja ideja.

Sunčeva svjetlost će podiči nivo serotina u vašem organizmu, čineći da se osjećate energično i pozitivno.

4. Izbjegavajte stres i stresna okruženja

 

Stres je glavni uzrok brojnih zdravstvenih problema poput srčanih oboljenja, gojaznosti, dijabetesa, poramećaja funkcije digestivnog trakta i depresije.

iako vjerujemo da je nemoguće u potpunosti izbjeći stres, možete preduzeti korake u cilju smanjenja nivoa stres. Aktivnosti poput meditacije, joge, dubokog disanja, vježbanja mogu vam pomoći da se izopštite iz svijeta koji vas okružujete i da se povežete sami sa sobom.

Zapamtite da je ,,vrijeme za mene“ veoma važan segment brige o sebi.

5. Pokrenite se!

 

Mnogo puta smo pisali o dobrobiti i pozitivnim efektima koje vam fizička aktivnost može donijeti. Nakon što ste donijeli odluke o zdravijoj ishrani, smanjenju stresa i preuzeli korake u cilju poboljšanja kvaliteta svog života u novoj godini, potrudite se još malo! Samo 15minuta dnevne fizičke aktivnosti poboljšaće funkciju vašeg mozga i vaše raspoloženje.

Kada se usresredočite na postizanje cilja-boljeg i zdravijeg stila života, poboljšaćete kongitivne funkcije i smanjiti rizik od razvoja congitivnih problema povezanih sa starenjem.

U novoj godini budite odlučniji, srećniji, zdraviji! Postavite prioritete kako treba, dajte prednost zdravlju i ljepšem i zdravijem životu.

Započni zdraviji život danas

Povezani članci

Diabetes tip 2 10 savjeta za Samoupravljanje
Zanimljivosti

Diabetes tip 2 – 10 savjeta za Samoupravljanje

Ukoliko imate dijagnozu Dijabetes tip 2, vaš ljekar i ostali medicinski savjetnici će blisko sarađivati sa vama i olakšati vam da održavate nivo šećera u krvi pod kontrolom.

Dijabetes tip 2 i alergije
Zdravlje

Dijabetes tip 2 i alergije

Iako alergije nemaju direktan uticaj na dijabetes, to jest na nivo šećera u krvi, neki ljekovi koji se koriste kao terapija za alergije mogu itekako uticati na nivo glukoze u krvi.