Sad depressed fail down perforated paper

Dijabetes tip 2 i depresija

Da li ste se ikada zapitali a li postoji veza između dijabetesa i depresije?

Ukoliko imate dijagnostifikovan dijabetes tip 2, posebnu pažnju morate posvetiti svom mentalnom zdravlju. Nažalost, dijabetes i depresija obično idu jedno uz drugo.

Život sa dijabetesom vas stavlja pod konstatanan oprez i strah, što može voditi destabilizaciji mentalnog zdravlja. U ovom članku pokušaćemo da vam približimo kako su dijabetes i depresija povezani, koje simptome vezujemom sa depresijom i kako da se nosite sa eventualnim zdravstvenim problemima.

Da li vas dijabetes može učiniti depresivnim?

 

Za one sa dijagnozom dijabetes tip 2 depresija se obično razvija kao direktan rezultat samog stanja.Zapravo, depresija je 2 puta češća kod pacijenata sa dijabetesom nego kod ostalih ljudi.

Život sa dijabetesom nerijetko izaziva stres i anksioznost kod velikog broja pacijenata, što može voditi težem obliku depresije. Čini se da dijabetes može izazvati i oštećenja neuroloških veza u mozgu, što direktno doprinosi razvoju depresije kod pacijenata sa dijabetesom tip 2.

Moramo biti svjesni da je depresija ozbiljno medicinsko stanje koje se ne smije olako shvatiti. Disbalans može izavati intezivna osjećanja ili tugu čak i gubittak interesa za svakodnevni život.

Ukoliko pomislite da ste razvili depresiju kao rezultat vašeg dijabetesa, što ranije se obratite vašem ljekaru.

Kako primijetiti i prepoznati simptome depresije?

 

Depresija se javlja sa spektrom simptoma koje je nekada teško prepoznati. Navešćemo nekoliko najučestalijih simptoma depresije koji se javljaju kod pacijenata sa dijabetesom tip 2:

-promjene raspolženja

-promjene u ponašanju

-promjene u seksualnom interesu/želji

-promjene mentalnih sposobnosti

-promjene u fizičkom zdravlju

Da li depresija utiče na dijabetes?

 

Moguće je zapasti u začarani krug koji stvaraju diabetes i depresija. Dokazano je da depresija može uticati na nivo šećera u krvi, podoršati dijabetes ili povećati mogućnosti za komplikacije.

Tačna povezanost ovog uticaja nije utvrđena u potpunosti, ipak stres koji se javlja kao posljedica depresije dokazano utiče na dijabetes i njegovu efektivnu kontrolu.

Kako liječiti depresij izazvanu dijabetesom?

 

Dok se borite sa depresijom svaka akcija zahtjeva više napora i angažovanja nego obično. Ipak ovih nekoliko stvari vam može pomoći:

-Konsultujte se sa profesionalcem- Profesionalna medicinska pomoć prvi je korak nakon sumnje da imate depresiju.

-Vježbajte, fizička aktivnost može olakšati simptome depresije, a svakako pozitivno utiče na kontrolu dijabetesa.

-Potražite podršku- prijatelji i porodica mogu igrati veliku ulogu u prevazilaženju problema depresije.

Započni zdraviji život danas

Povezani članci

Diabetes tip 2 10 savjeta za Samoupravljanje
Zanimljivosti

Diabetes tip 2 – 10 savjeta za Samoupravljanje

Ukoliko imate dijagnozu Dijabetes tip 2, vaš ljekar i ostali medicinski savjetnici će blisko sarađivati sa vama i olakšati vam da održavate nivo šećera u krvi pod kontrolom.

Dijabetes tip 2 i alergije
Zdravlje

Dijabetes tip 2 i alergije

Iako alergije nemaju direktan uticaj na dijabetes, to jest na nivo šećera u krvi, neki ljekovi koji se koriste kao terapija za alergije mogu itekako uticati na nivo glukoze u krvi.