Umor i iscrpljenost-dijabetes tip 2

Umor i iscrpljenost – dijabetes tip 2

Osjećate se stalno umorno? Čim ustanete ujutru osjećate da bi odmah mogli ponovo zaspati? Iscrpljenost i umor uobičajni su ,,pratioci“ dijabetesa tip 2, to su simpromi koji vas mogu pratiti cijelog života.

Zašto se osobe sa dijabetesom tip 2 osjećaj tako umorno?

Portoji vše razloga za stalni osjećaj umora kod diabetičara. Navešćemo najčešće:

Nivo glukoze u krvi nije u referentnim granicama

 

Kada je nivo šećera u krvi previsok utiče na to kako vaše tijelo sagorijeva šećer za energiju. Ukoliko niste na nekom specijalnom režimu ishrane, šećer je primarni izvor energije.

Kada unesemo šećer iz hrane, pankreas oslobađa insulin otvarajući ćelije za apsorbciju šećera. Ipak, ukoliko ćelije ne odgovore adekvatno na insulin, šećer neće biti apsorbovan u ćelije., već će ostati u krvotoku.

Kada ćelijama nije dostupan šećer-izvor energije, one postaju ,,gladne“ a vi umorni i iscrpljeni.

Spora cirkulacija

 

Visok nivo šećera zgušnjava krv, što dalje usporava cirkulaciju.

Sporija cirkulacija znači da vaše tijelo dobija vrlo ograničene količine kiseonika i nutrijenata, koji su od vitalnog značaja za održavanje zdravog nivoa energije.  Upravo ovo je razlog zašto se ujutro osjećate neraspoloženo kada se probudite i zašto lako zaspete u poslijepodnevnim časovima.  

Insomnia

 

Uobičajno je da ljudi sa dijabetesom imaju slab san. Brojni razlozi mogu biti uzrok lošeg sna poput  učestalo mokrenje i drugih simptoma povezanih sa dijagnozom dijabetes tip 2.

Kako da se osjćate energično?

 

Za dijabetičare je iznimno važo da svakodnevno budu fizički aktivni, da se balansirano hrane i da konzumiraju dovoljno vode kako bi održali željeni nivo energije.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da je vrlo učinkovito da vježbate najmanje 2.5 h nedeljno ili 30 minuta svakog dana.

Vrsta aktivnosti nije bitna, dok god uživate u njoj i držite se preporuka vašeg ljekara.

Započni zdraviji život danas

Povezani članci

Ishrana

Dijabetes tip 2 – Riba i plodovi mora

Zahtjevno je i teško napraviti sve izmjene u životnom stilu i navikama koje dijagnoza dijabetes tip 2 zahtijeva.
Ipak, nakon povećane fizičke aktivnosti, prilagođavanja i odabiru odgovarajuće terapije, posljednji korak nije toliko zahtjean. Uvrstite više ribe i morskih plodova u svoju ishranu i jednostavno poboljšajte svoje zdravlje.