Dijabetes- I Um je važan

Dijabetes- I Um je važan

Kada govorimo o dijabetesu, gotovo uvjek pažnju posvjećujemo isključivo simptomima koji se odnose na fizičko zdravlje. Ipak, dijabetes itekako utiče na mozak i mentalno zdravlje, i te uticaje ne smijemo zanemarivati.

Veliki broj osoba s djagnozom dijabetesa tip2 osjeća neku vrstu emotivne nelagodnosti, pate od poramećaja pažnje ili problema sa pamćenjem. Pojava ovih simptoma posljedica je negativnog uticaja dijabetesa na mozak.

Ljudi se trude da vježbaju kako bi svoje tijelo održali u formi kako bi smanjili rizik uticaja dijabetesa, pri tome, zaboravljaju da je  i mozak mišić.  Jednostavne vježbe i aktivnosti mogu Vam pomoći da , baš kao što osnažujete svoje tijelo, osnažite i svoj mozak i preventivno djelujete na probleme sa pamćenjem.

Konzumirajte Polyfenole

 

Polyfenoli su grupa hemikalija koji se nalaze u brojnim biljkama i hrani i vrlo su značajne za optimalno funkcionisanje mozga. Medicinska istraživanja pokazuju da polifenoli povećavaju sposobnost mozga za funkcionisanje i oporavak.

Nalaze se u nekim vrstama čajeva i nekim vrstama crnog vina. Kao  i sve ostale namjernice, unos treba prilagoditi potrebama  i preporučenoj ishrani.

Učestvujte u Igri memorije

 

Igre koje zahtijevaju povratne informacije i zadržavanje informacija dokazano djeluju na poboljšanje sposobnosti osobe da to i radi. Ako ćete to postići lako kao npr igrajući dječiju igru memorije ili testirajući svoje znanje iz istorije, važno je da svom umu postavite izazov.  Teži izazovi dace bolje krajnje rezultate.

Razgovarajte

Svakodnevna interakcija je jako važna za održavanje zdravlja uma. Pitanja i odgovorni, ,,rasprave” aktivne konverzacije koje podrazumijevaju promišljanje i aktivaciju mozga, odlićna su vježba za vaš mozak.

Razgovarajte sa porodicom, prijateljima, dopisujte se… aktivirajte svoje neurone i na taj način spriječite emocionalne i pshičke problem.

Uvjek vodite računa o nivou šećera u krvi

 

Sve navedeno nebi imalo smisla ako zanemarite najvažniji korak u upravljanju dijabetesom- uvjek, odgovorno i precizno, vodite računa o nivou šećera u krvi.

Redovno mjerenje i upotreba dijabetskih suplemenata poput CuraLin-a pomoći će vam da održite nivo šećera u preporučenim granicama i osjetite se energičnijim.    

Započni zdraviji život danas

Povezani članci

Ishrana

Dijabetes tip 2 – Riba i plodovi mora

Zahtjevno je i teško napraviti sve izmjene u životnom stilu i navikama koje dijagnoza dijabetes tip 2 zahtijeva.
Ipak, nakon povećane fizičke aktivnosti, prilagođavanja i odabiru odgovarajuće terapije, posljednji korak nije toliko zahtjean. Uvrstite više ribe i morskih plodova u svoju ishranu i jednostavno poboljšajte svoje zdravlje.