Iako dolaze u malom pakovanju, nude velike benefite, kao što su poboljšano zdravlje kardiovaskularnog sistema, kostiju, mozga i mišića, a čak se kaže da pomažu u mršavljenju i smanjenju opadanja kose. Najbolji dio je što je poznato da škampi ne sadrže ugljene hidrate, a bogati su proteinima, što ih čini zadovoljavajućim i relativno niskokaloričnim obrokom koji ne utiče na nivo šećera u krvi.
Hajde da pogledamo sve sjajne stvari o uključivanju škampa u ishranu i na šta treba obratiti pažnju.
Pozitivne strane škampa
Bez obzira na to da li ste na mjestu gdje služe škampe ili kozice, odličan su izbor na meniju. Nema dokumentovanih razlika između nutritivnog profila škampa i kozica. Obe vrste imaju sličan ukus i konzistenciju, a pružaju dobar izvor proteina, zdravih masti i mnogih vitamina i minerala, dok su istovremeno niskokalorične.
Zdravstveni članak magazina TIME dijeli neka od nutricionističkih priznanja vezanih za ove morske plodove. „Škampi su bogat izvor nemasnih proteina; porcija od 85 grama obezbjeđuje skoro 20 grama proteina“, kaže Tina Rugiero, autorka kuvara i registrovana dijetetičarka. Oni su takođe jedan od najkoncentrovanijih izvora selena, hranljive materije koja može pomoći u borbi protiv raka, kardiovaskularnih bolesti, kognitivnog propadanja i oboljenja štitne žlijezde — ta ista porcija od 85 grama zadovoljava oko 45% vašeg dnevnog unosa. A 3/5 stručnjaka daje visokom sadržaju omega-3 masnih kiselina u škampima veliki plus.“
Brzi nutritivni podaci:
Škampi sadrže visoke nivoe gvožđa, ključnog mineralnog sastojka u procesu vezivanja kiseonika u hemoglobinu. Gvožđe je mineral koji tijelu treba za rast i razvoj.
Škampi imaju dobru količinu kalijuma, koji održava naše tijelo zdravim i reguliše elektrolite unutar ćelija.
Škampi imaju visoke nivoe omega-3 masnih kiselina koje pomažu u eliminaciji štetnog holesterola iz krvotoka, što može smanjiti šanse za srčane udare i moždane udare.
Škampi su bogati vitaminom B12, koji nam pomaže smanjenjem nivoa homocisteina.
Škampi su dobar izvor joda, koji pomaže tijelu da proizvodi hormone štitne žlijezde – povećavajući metabolizam.
Na šta obratiti pažnju?
Izbjegavajte prevelike količine soli na škampima, koji već prirodno sadrže izvore natrijuma. Prema portalu everydayhealth.com: „Odrasli s dijabetesom tipa 2 koji su konzumirali najveće količine natrijuma imali su povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti za više od 200% u poređenju s onima koji su unosili najmanje količine, prema prethodnim istraživanjima.“ Umjesto presoljavanja, izaberite druge mješavine začina koje mogu uključivati ukusni bijeli luk, kumin, čili u prahu, kari, limetu, korijander i još mnogo toga! Takođe možete napraviti vlastiti začin „Old Bay“ koristeći sjeme celera umjesto soli. Postoji toliko sjajnih začina koji neće doprinositi vašem dnevnom unosu natrijuma, a dodaju mnogo ukusa i dimenzije vašem jelu. Osim toga, način na koji se škampi pripremaju može pretvoriti ovu zdravu hranu u nezdravu. Izbjegavajte pohovane i pržene škampe i odlučite se za grilovane, pečene, sotirane ili kuvane na pari.