vitamina C

Vitamin C i dijabetes TIP 2

Američki Nacionalni Instituti za zdravlje preporučuju različite količine vitamina C koje bi ljudi trebalo da unose dnevno, zavisno od starosti i određenih faktora kao što su dojenje ili pušenje

Ipak, za odraslog muškarca preporučena količina vitamina C je 90 mg dnevno (75 mg za žene).

Iako je vitamin C najpoznatiji po tome što se nalazi u citrusnom voću, možete ga dobiti i iz druge svježe hrane poput paprike, jagoda, paradajza, brokolija i kupusa! Većina ljudi unosi dovoljno vitamina C iz svoje svakodnevne ishrane, ali nova istraživanja pokazuju dodatne prednosti suplemenata vitamina C za osobe sa tipom 2 dijabetesa!

Jedna manja studija koju su vodili istraživači sa Univerziteta Dikin otkrila je da su ljudi sa tipom 2 dijabetesa koji su uzimali 500 mg vitamina C dva puta dnevno tokom 4 mjeseca imali niži nivo šećera u krvi nakon obroka u poređenju sa onima koji su uzimali placebo tokom istog perioda.

Takođe je primijećeno smanjenje skoka nivoa šećera u krvi tokom dana, a utvrđeno je i da se broj osoba sa hipertenzijom prepolovio nakon uzimanja kapsula vitamina C, pri čemu su se značajno smanjili i sistolni i dijastolni krvni pritisak. Ovo su uzbudljivi rezultati jer vitamin C ima mnoge naučno dokazane koristi za svakodnevno zdravlje, a može se kupiti bez recepta po relativno niskoj cijeni.

Trenutno dostupan bonus!

Curalife Kuvar

84 recepta za zdravu i ukusnu ishranu dijabetičara

Povezani članci

"Ćuftice" od patlidžana sa rezancima od tikvica
Ishrana

„Ćuftice“ od patlidžana sa rezancima od tikvica

Ovo je vegetarijanski recept sa „ćufticama“ od patlidžana koje predstavljaju biljnu alternativu klasičnim mesnim ćufticama, a serviraju se preko laganih rezanaca od tikvica.
Zahvaljujući balansu proteina, vlakana i zdravih masti, ovo jelo je odličan izbor za stabilizaciju nivoa šećera u krvi.

Dijabetes tipa 2 i zdravlje crijeva
Zanimljivosti

Dijabetes tipa 2 i zdravlje crijeva

Dijabetes je metabolički sindrom koji je pod uticajem zapadnjačke ishrane, bogate zasićenim mastima i prerađenim ugljenim hidratima. Naučnici pokušavaju da utvrde da li određene vrste crijevnih bakterija mogu igrati ulogu u vezi između ishrane i dijabetesa.