Dočekajte spremno zimu sa dijabetesom

Hladni dani su pred nama, tamni i kratki, ipak bez obzira na niske temperature i loše vrijeme, važno je da brinemo o sebi tokom dugih zimskih mjeseci kada nas sve tjera na to da se ušuškamo ispod ćebeta i posegnemo za jakom i masnom hranom.
Ukoliko imate dijabetes, i dalje možete uživati u hladnom i svježem vazduhu, ali naučite da brinete pravilno o svom zdravlju. Ljudi sa dijagnozom dijabetesa, čak i oni koji imaju odličnu samo kontrolu, imaju povećan rizik za razvoj ozbiljnijih komplikacija gripa koje mogu imati za posljedicu hospitalizaciju ili u nekim rijetkim slučajevima čak i smrtni ishod. Ukoliko dobijete grip, to može otežati kontrolu nivoa šećera u krvi i povećati rizik od povećanja ili naglog opadanja nivoa glukoze. Gripa otežava sposobnost kontrole dijabetesa , možete osjetiti i slabost u mišićima ponekad i vrtoglavicu kao i nesvjesticu,posebno ukoliko duži period provedete ležeći u krevetu. Ako se ipak razbolite tokom zime imajte na umu da morate napraviti plan za dane trajanja bolesti. Ovaj plan bi najbolje bilo napraviti u saradnji sa vašim ljekarom koji je upoznat sa vašim stanjem, specifičnostima i potrebama.
Ovakav plan treba sadržati sljedeće:
  • plan dnevne kontrole glukoze
  • prilagođavanje doze insulina ili dijabetske terapije koju koristite
  • koje dodatke ishrani možete tj trebate uključiti
  • koje vrste hrane i pića konzumirati tokom ovog perioda
  • u kom slučaju trebate potražiti medicinsku ili stručnu pomoć
Kada ste napravili plan, vrijeme je da pripremite i svoj komplet za dane bolesti, pripremite sve što vam može koristiti i olakšati tokom ovog perioda.
Posebnu pažnju obratite na svoja stopala.
  • postarajte se da su vam stopala uvijek topla i suva, ukoliko vam se noge skvase odmah se prezujte.
  • držite stopala podalje od direktnog kontakta sa izvorom toplote kao što su grijalice,kamini kako bi izbjegli mogučnost sušenja kože ili opekotine.
  • pregledajte svakodnevno stopala kako bi na vrijeme uočili pojavu posjekotina, plihova,otoka ili crvnenila.
Jedan od najvažnijih savjeta za kontrolu dijabetesa,bez obzira na godišnje doba, je zdrava ishrana!
Puno povrća ,svakodnevni unos proteina, male porcije pažljivo biranih proizvoda. Posvetite sebi pažnju i bezbrižno uživajte u zimskim čarolijama. Birajte prirodno, birajte CuraLin.

Započni zdraviji život danas

Povezani članci

Diabetes tip 2 10 savjeta za Samoupravljanje
Zanimljivosti

Diabetes tip 2 – 10 savjeta za Samoupravljanje

Ukoliko imate dijagnozu Dijabetes tip 2, vaš ljekar i ostali medicinski savjetnici će blisko sarađivati sa vama i olakšati vam da održavate nivo šećera u krvi pod kontrolom.

Dijabetes tip 2 i alergije
Zdravlje

Dijabetes tip 2 i alergije

Iako alergije nemaju direktan uticaj na dijabetes, to jest na nivo šećera u krvi, neki ljekovi koji se koriste kao terapija za alergije mogu itekako uticati na nivo glukoze u krvi.