Gojaznost kod dijabetičara i rizik od razvoja hroničnih bolesti bubrega

Kombinacija gojaznosti i mala mišićna masa, poznata kao sarkopenska gojaznost, čini ljude sa dijagnozom dijabetes tip 2 podložnijim razvoju hroničnog oboljenja bubrega, pokazale su najnovije studije.
I bez navedenog-gojaznosti, ljudi koji imaju dijagnozu dijabetes tip 1 ili tip 2 imaju povećan rizik od nastanka hroničnih oboljenja bubrega,  kao posledicu dugotrajno povišenog nivoa šećera u krvi. Takođe, visok nivo glukoze može oštetiti sitne krvne sudove u bubrezima koji su zaduženi za filtriranje nečistoća iz krvi i na taj način doprinijeti slabljenju funkcije bubrega. Srećom, danas su dostupni ljekovi koji se pokazuju efektivnim u usporavanju razvoja hroničnih stanja bubrega. Neki od ovih ljekova nude i dodatne benefite za ljude sa hroničnim oboljenjem bubrega, kao što su smanjenje rizika od pneumonije i zaštita od razvoja srčanih bolesti. Dosadašnja ispitivanja ukazuju da su rezultati korišćenja pomenute terapije vidljivi već u najranijoj fazi. Faktori povezani sa načinom života imaju važnu ulogu u razvoju hroničnog oboljenja bubrega, uključujući i unos ultra prerađene hrane i gojaznost, uopšte.
Sarkopenska gojaznost povećava šanse za razvoj hroničnog oboljenja bubrega
Tokom perioda praćenja, u studiji, 17% učesnika razvili su hronično oboljenje bubrega. Sve oboljele povezuje gojaznost, posebno u predjelu abdomena i nizak nivo mišićne mase. Osobe sa ovim tipom gojaznosti imaju 77% šanse za razvoj hroničnog oboljenja bubrega. Osobe sa dijagnozom sarkopenske gojaznosti i dijabetesom tip 2 imaju 39% šansi da razviju ovo hornično stanje. Dalja ispitivanja su potrebna radi detaljnije analize. Ukoliko imate dijagnozu dijabetes tip 2 jako je važno da prilagodite životni stil svom stanju. Usvojite zdrave navike- zdrava ishrana, fizička aktivnost, što manji unos prerađene hrane. Birajte najbolje za sebe, birajte prirodu. Curalin vam može pomoći na vašem putu ka zdravijem i ljepšem životu.

Započni zdraviji život danas

Povezani članci

Diabetes tip 2 10 savjeta za Samoupravljanje
Zanimljivosti

Diabetes tip 2 – 10 savjeta za Samoupravljanje

Ukoliko imate dijagnozu Dijabetes tip 2, vaš ljekar i ostali medicinski savjetnici će blisko sarađivati sa vama i olakšati vam da održavate nivo šećera u krvi pod kontrolom.

Dijabetes tip 2 i alergije
Zdravlje

Dijabetes tip 2 i alergije

Iako alergije nemaju direktan uticaj na dijabetes, to jest na nivo šećera u krvi, neki ljekovi koji se koriste kao terapija za alergije mogu itekako uticati na nivo glukoze u krvi.