Mediteranska ishrana i dijabetes tip 2

Stara više od jednog vijeka, Mediteranska ishrana predstavlja način ishrane baziran na najpopularnijim namjernicama iz Mediteranskih zemalja. Grčka, Španija i Južna Italija. Iako ne postoji neki jednoličan jelovnik za ova područija, pronalazimo brojne sličnosti. Crno vino, proizvodi od cijelog žita, riba, povrće, voće, riža i pašta najzastupljeniji su u ishrani na ovim podnebljima.

Širom svijeta dijabetes tip 2 predstavlja značajan zdravstveni problem.

Napredak medicine i farmakologije, naučna otkrića, preporuke za zdraviji način života i promjene u ishrani značajno su produžili životni vijek u posljednjih nekoliko decenija. Za dijabetičare je jako važno da se kroz programe za prevenciju i razne programe kontrole dijabetesa upoznaju sa terapijama vezanim za ishranu.

Preporuka za Mediteransku ishranu vezuje se za njen blagotvoran uticaj na kontrolisanje nivoa šećera u krvi, i smanjenju rizika od kardio-vaskularnih oboljenja.

Osnove Mediteranske ishrane:

 Mediteranska ishrana podrazumijeva visok unos svježih voća i povrća, proizvode napravljene od cijelih zrna žitarica, zdrave masti i ribu.

Šta ,zapravo, jedete kada se pridržavate Mediteranske ishrane?

– svakodnevno unosite salate, povrće, voće, žitarice, psaulj, orašaste plodove.

– Na nedeljnom nivou konzumirate proteine kao što su riba, pileće meso i jaja.

– Crveno meso se koristi rijetko ili u malim količinama.

– Svakodnevna upotreba maslinovog ulja.

Čega se odričete ukoliko se odlučite za Mediteransku ishranu?

– Trans-masti koje se nalaze u margarinu ili prerađenoj hrani, bijeli hljeb, pašta od bijelog brašna ili tijesto za pizzu napravljeno od bijelog brašna.

– Peciva, piće, i slatkiše sa dodatnim šećerom, mesne prerađevine kao što su viršle i paštete, konzervirane namjernice.

Na kraju, zašto je Mediteranska ishrana dobar izbor za osobe sa dijabetesom tip 2?

-Odricanje od visokokalorične hrane i odabir zdravijih i svježih namjernica koje su zastupljene u Mediteranskoj ishrani, pozitivno će uticati na dijabetičare i nivo šećera u krvi. Takođe, smanjiće rizik od nastanka kardio-vaskularnih oboljenja.

– Prilikom odabira načina ishrane, dijabetičari sa dijabetesom tip 2 moraju voditi računa najprije o tome kako to utiče na gubitak težine i unos kalorija. Kao što smo već naveli prerađena hrana i proizvodi sa dodatnim šećerom isključeni su iz Mediteranske ishrane, što odgovara preporukama vezanim za dijabetičare tip 2.

– Treba uzeti u obzir da neke namjernice koje podrazumijeva ovaj način ishrane imaju visoku kalorijsku vrijednost, kao što su krompir, pašta od cijelog zrna žita, braon riža. Ukoliko ih želite uvrstiti u ishranu, treba pažljivo odrediti porcije.

– Prije odluke o promjeni načina ishrane, posavjetujete se sa svojim ljekarom, kako bi dobili preporuke i na najbolji način prilagodili sebi plan ishrane.

Trenutno dostupan bonus!

Curalife Kuvar

84 recepta za zdravu i ukusnu ishranu dijabetičara

Povezani članci

Diabetes tip 2 10 savjeta za Samoupravljanje
Zanimljivosti

Diabetes tip 2 – 10 savjeta za Samoupravljanje

Ukoliko imate dijagnozu Dijabetes tip 2, vaš ljekar i ostali medicinski savjetnici će blisko sarađivati sa vama i olakšati vam da održavate nivo šećera u krvi pod kontrolom.

Dijabetes tip 2 i alergije
Zdravlje

Dijabetes tip 2 i alergije

Iako alergije nemaju direktan uticaj na dijabetes, to jest na nivo šećera u krvi, neki ljekovi koji se koriste kao terapija za alergije mogu itekako uticati na nivo glukoze u krvi.