PRERAĐENA I SUPER PRERAĐENA HRANA-U ČEMU JE RAZLIKA?

Godinama unazad vlada mišljenje da treba izbjegavati ili bar ograničiti konzumaciju prerađenje hrane. Ovaj tip proizvoda označen je kao hrana sa manjim nivoom nutrijenata od neprerađenje hrane i kao hrana koja loše utiče na naše zdravlje.

Ipak, ne treba biti isključiv, neki proizvodi prerađene hrane jesu manje nego zdravi, ali ima i onih koji su zapravo dobri za nas.

Koja je to hrana i kako utiče na naše zdravlje?

Šta je prerađena hrana?

Definicija prerađene hrane odnosi se na sve sirove proizvode koji su oprani, očišćeni, isječeni, podgrijavani,pasterizovani i prošli kroz slične procese, ukratko to je hrana koja je promijenila svoje prirodno stanje.

Dok smo naučeni da prerađenu hranu posmatramo kao ,,lošu“morate biti svjesni da se, na primjer, brokoli isječen u cvjetiće takođe smatra prerađenom hranom.

Sa druge strane, sastojci dodati hrani takođe predstavljaju proces prerade, tako da dodavanje soli,masti,šećera pretvara hranu u prerađeni proizvod. 

Postoji klasifikacija proizvoda od najmanje do najviše prerađene:
  • Minimalno prerađena hrana kao npr. Spanać u kesi, svježe borovnice, pečeni lješnici, hljeb od cijelih žitarica, mlijeko.
  • Prerađena hrana u izvornom stanju kako bi sačuvala nutrijetivnu vrijednost i svježinu: npr. Konzervirani paradajz, tunjevina u konzervi, smrznuto povrće
  • Spremna-za –jelo hrana:: granola,mesne prerađevine
  • Super prerađeni: npr. Zaleđena pizza, zaleđeni obroci, brza hrana.
Kako super prerađena hrana utiče na dijabetes?

Studije objavljene Decembra 2019,godine sprovedene su na više od 10000 ljudi koji nisu imali dijabetes u perodu od 6 godina.  Rezultat je pokazao da pojedinci koji su konzumirali uglavnom super prerađenu hranu (oko 22% njihove ishrane) imalu su veći rizik za nastanak i razvoj dijabetesa (15%) u poređenju sa ljudima koji su konzumirali manji procenat ultra prerađenih proizvoda.

Ispitivanja su pokazala da je ultra prerađena hrana povezana sa:
  • Povišenim krvnim pritiskom
  • Povećanim brojem smrtnih slučajeva
  • Karcinomom  

Kako bi doprinijeli očuvanju vašeg zdravlja birajte proizvode manjeg stupnja prerade, vodite se klasifikacijom prerade pri odabiru proizvoda za vašu ishranu.

Izbjegavajte ultra prerađene proizvode.

Trenutno dostupan bonus!

Curalife Kuvar

84 recepta za zdravu i ukusnu ishranu dijabetičara

Povezani članci

Ishrana

Dijabetes tip 2 – Riba i plodovi mora

Zahtjevno je i teško napraviti sve izmjene u životnom stilu i navikama koje dijagnoza dijabetes tip 2 zahtijeva.
Ipak, nakon povećane fizičke aktivnosti, prilagođavanja i odabiru odgovarajuće terapije, posljednji korak nije toliko zahtjean. Uvrstite više ribe i morskih plodova u svoju ishranu i jednostavno poboljšajte svoje zdravlje.