Simptomi dijabetesa na koži

Kada dobijete dijagnozu dijabetes tip 2, i dalje možete voditi normalan život. Promjene se ogledaju u načinu ishrane i praćenju stanja, kao i prilagođavanju aktivnosti i usvajanje zdravih navika prilagođenih novonastalom stanju vašeg organizma.

Dijabetes je bolest koja je javlja nastankom insulinske resistencije u našem organizmu- smanjenom proizvodnjom ili neadekvatnom reakcijom ćelija na insulin.

Dijabetes tip 2 je rasprostranjeniji ali i lakši oblik ove bolesti.

Koža kao čovjekov najveći organ, takođe osjeća odrađene promjene prilikom novonastalog stanja. Spoljašnji sloj kože-epidermis ima zaštitnu ulogu-štiti kožu od isušivanja, bolesti i štetih supstanci i on je najviše pogođen uticajem dijabetesa tip 2.

Ispod epidermisa nalazi se dermis- u njemu su smješteni krvni sudovi, nervi, znojne  i lojne žlijezde. Ukoliko usljed opjave dijabetesa dođe do oštećenja dermisa, koža osim prirodnih procesa-starenja, trpi dodatna opterćenja.

Primjetno suva koža, svrab i osjećaj zategnutosti mogu se okarakterisati kao prvi znaci dijabetesa.

Posledice se javljaju usljed poramećaja u snadbijevanju kože hranljivim sastojcima.

Usljed nedostatka nastalog razvojem dijabetesa koža teže zadržava vlagu, gubi ravnotežu u proizvodnji sebuma i radu znojnih žlijezda. Oštećenja koja se mogu javiti u epidermisu smanjuju njegovu zaštitnu funkciju-barijernu funkciju što može uticati na naš imuni sistem.

Najvidljivija posljedica se ogleda u ispucaloj i krtoj koži, ipak uz adekvatnu njegu ovo stanje se može držati pod kontrolom ili čak znatno poboljšati.

Ukoliko vam je postavljena dijagnoza dijabetes tip 2 važno je da i njegu svoje kože prilagodite stanju.

Birajte kvalitetnije proizvode koji su dokazano podobni za dijabetičare., i klinički testirane i dokazano efikasne preparate.

Započni zdraviji život danas

Povezani članci