Stariji muškarac na pregledu kod oftalmologa

Redovno kontrolišite vid: Zašto su oftalmološki pregledi važni za dijabetičare

Dijabetes je podmukla bolest koja, između ostalog, može prouzrokovati značajna oštećenja vida, kao što su dijabetička retinopatija, edem makule, glaukom i katarakta. Međutim, ako dijabetičari redovno posjećuju oftalmologa, očuvanje zdravlja vida je i te kako moguće.

Poznato je da dijabetes tip 2 nije samo stanje koje utiče na nivo šećera u krvi. Posljedice ove bolesti mogu biti mnogo šire i ozbiljnije, posebno kada je riječ o zdravlju očiju, te je redovno kontrolisanje vida u slučaju dijabetičara ne samo preporučljivo, već od vitalnog značaja.

Kako dijabetes oštećuje vid

Počnimo od pojašnjenja štetnih uticaja dijabetesa na vid. Ova bolest može izazvati dijabetičku retinopatiju, koja je vodeći uzrok sljepoće među radno sposobnim odraslim osobama.

Ona nastaje usljed dugotrajnog visokog nivoa šećera u krvi, koji oštećuje sitne krvne sudove retine, ključne za oštar vid. Ovo oštećenje može dovesti do propusnosti tih krvnih sudova, njihovog zadebljanja, stvaranja ožiljaka i novih, nekvalitetnih krvnih sudova, što može rezultirati oticanjem i krvarenjem u oku, a na kraju i gubitkom vida.

Osim toga, dijabetička retinopatija može da prouzrokuje edem makule tj. oticanje centralnog dijela retine. Makula je odgovorna za centralni vid, omogućavajući nam da vidimo detalje jasno. Kada dođe do oticanja, vid postaje zamagljen, što otežava čitanje, vožnju i prepoznavanje lica.

Rani simptomi dijabetičke retinopatije mogu biti blagi ili čak nepostojeći, a liječenje može uključivati injekcije lijekova direktno u oko, lasersku terapiju ili operaciju, ukoliko je potrebno.

Takođe, osobe sa dijabetesom imaju gotovo duplo veći rizik od razvoja glaukoma. Glaukom nastaje kada se poveća pritisak u oku, oštećujući optički nerv i vremenom dovodi do gubitka vida.

Treba reći i da je katarakta tj. zamućenje očnog sočiva češće i razvija se ranije kod osoba sa dijabetesom. Simptomi uključuju zamagljen, mutan vid i poteškoće sa vidom noću.

Iako može biti dio uobičajenog procesa starenja, katarakta kod osoba sa dijabetesom može napredovati brže. Operacija katarakte, pri kojoj se zamućeno sočivo zamjenjuje vještačkim, može pomoći u obnavljanju vida.

Važnost redovnih pregleda

Imajući u vidu potencijalni štetni uticaj dijabetesa na vid, shvatamo zašto su redovne kontrole kod oftalmologa važne za dijabetičare.

One omogućavaju ranu dijagnozu i liječenje, sprečavajući napredovanje bolesti i mogući gubitak vida, te nikako ne bi trebalo da budu zanemarene, koliko god se odlazak kod ljekara nekada činio napornim.

Takođe, održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska i holesterola je ključno za smanjivanje rizika od komplikacija povezanih sa dijabetesom.

Ne zaboravimo ni da upotreba dodataka ishrani, kao što je CuraLin, 100% prirodni suplement koji reguliše nivo šećera u krvi, može doprinijeti boljoj kontroli dijabetesa i unaprijediti kvalitet života.

Započni zdraviji život danas

Povezani članci

Ishrana

Dijabetes tip 2 – Riba i plodovi mora

Zahtjevno je i teško napraviti sve izmjene u životnom stilu i navikama koje dijagnoza dijabetes tip 2 zahtijeva.
Ipak, nakon povećane fizičke aktivnosti, prilagođavanja i odabiru odgovarajuće terapije, posljednji korak nije toliko zahtjean. Uvrstite više ribe i morskih plodova u svoju ishranu i jednostavno poboljšajte svoje zdravlje.