Sindrom policističnih jajnika i dijabetes tip 2

Sindrom policističnih jajnika i dijabetes tip 2

Žene sa sindromom policističnih jajnika (PCOS) u većem su riziku od razvijavnja stanja poznatog kao dijabetes tip 2, pokazale su dosadašnje studije.

PCOS(polycystic ovary syndrome) je hormonalni poramećaj koji izaziva uvećanje jajnika malim vrećicama-cistama ispunjenih tečnošću, što može izazvati velike bolove.

Hormonske promjene povezane sa PCOS-om mogu uticati na tijelo uopšte, takođe može iamti uticaja i na dijabetes. Jedna ,od dosada sprovedenih, studija procjenjuje da 1 od 5 odraslih djevojaka sa dijabetesom tip 2 ima i PCOS, iako veza između njih nije u potpunosti jasna.

Većina naučnika vjeruje da insulinska rezistencija- stanje kada tkiva u tijelu postanu manje osjetljiva na insulin, što predstavlja veliki dio procesa stanja dijabetes tip 2, takođe, vodi i nastanku PCOS-a. Neke studije pokazuju da korekcija i kontrola hormonalnog disbalansa nastala uticajem sindroma policističnih jajnka može umanjiti rizak za dobijanje dijabetesa tip 2. Poslednja studija pokazuje da uzimnaje tableta za kontracepciju kao terapiju za PCOS smanjuje rizik od dijabetesa tip 2.

U Americi je 1986. otpočela dugotrajna studija u kojoj su učetvovale 1112 žena, starosti od 18 do 32 godine. Studija je trajala čak 30 godina kako bi se ustanovila veza između Sindroma policističnih jajnika sa kardiovaskularnim problemima i razvojem dijabetesa tip 2.

Nakon prikupljanja podataka i obrade, uzimajući u obzir poznate faktora rizika za razvoj kardio vaskularnih oboljenja, pojavu visokog pritiska ili dijabetesa tip 2, naučnici su došli do sljedećih rezultata:

Učesnici koji su imali dijagnozu Sindroma policističniih jajnika imali su 2,07 puta veće šanse za razvoj dijabetesa tip 2. ipak, povezanost sa drugm navedenim oboljenjima nije utvrđena.

Započni zdraviji život danas

Povezani članci

Ishrana

Dijabetes tip 2 – Riba i plodovi mora

Zahtjevno je i teško napraviti sve izmjene u životnom stilu i navikama koje dijagnoza dijabetes tip 2 zahtijeva.
Ipak, nakon povećane fizičke aktivnosti, prilagođavanja i odabiru odgovarajuće terapije, posljednji korak nije toliko zahtjean. Uvrstite više ribe i morskih plodova u svoju ishranu i jednostavno poboljšajte svoje zdravlje.