Zena drži jabuku u krukama dok stoji na tjelesnu vagu

Smanjenje težine, ali bez promjene u nivou glukoze u krvi?

Česte su preporuke dijabetičarima vezane za kontrolu tjelesne težine i uticaj težine na stanje, kao i moguće posljedice ukoliko ne vode računa o svojoj težini. Po preporukama i savjetima, ljudi koji imaju dijagnostifikovan dijabetes tip 2 mijenjaju svoje navike u ishrani i životnom stilu.

Dijete mogu pomoći, ali nemaju uvjek očekivani ishod. Donosoimo Vam odgovor na najčešće pitanje:

Šta kada dijeta ne pomaže na način na koji očekujemo?

Pitanje:  Primjenjujući novi plan ishrane izgubio sam veliki broj kilograma. Na početku dijete nivo šećera u krvi se snizio, ali sada uprkos gubitku kilograma, nivo šećera u krvi nije u ravnoteži. Da li imate ideju zašto? Neki savjet? Imam dijagnostifikovan dijabetes tip 2.
Odgovor:  Čestitamo na gubitku težine! To je jedan od najboljih načina da pomognete svom tijelu i da kontrolišete dijabetes. Dobra vijest je da postoje brojni načini i tehnike za smanjenje nivoa glukoze u krvi, prateći plan zdrave ishrane i nastaviti sa smanjenjem težine.

Fizička aktivnost je najbolji način da poboljšate insulinsku sensitivnost i brzo regulišete nivo šećera. Pokušajte da pronađete način da budete aktivni tokom cijelog dana-uključite aktivnosti poput hodanja,čišćenjea, plesanja, radite u bašti ili započnite neki hobi koji uključuje stalno kretanje. Naravno, prije odabira aktivnosti posavjetujte se sa svojim ljekarom kako bi odabrali aktivnosti koje najviše odgovaraju vašem stanju.

Smanjenje stresa je takođe efektivno za regulaciju nivoa šećera. Manji nivo hormona stresa povećaće efikasnost insulina, i dobar i kvalitetan san će dodatno pomoći.

Ponekad, ove promjene životnog stila nisu dovoljne. Ako nivo šećera u krvi ostaje nepromjenjen i pored promjena i prihvatanja ovih preporuka, obratite se svom ljekaru. Moguće je da doza ljekova koje uzimate za regulaciju dijabetesa nije adekvatna, vaš ljekar će vam pomoći u promjenama vezanim za terapiju i doziranje  shodno informacijama o vašem stanju.

Probajte CuraLin:  CuraLin je 100% prirodan dodatak ishrani namjenjen ljudima koji hoće da održavaju normalan nivo šećera u krvi a da pri tom uživaju u svakodnevnim životnim aktivnostima.

Započni zdraviji život danas

Povezani članci

Ljetnji odmor: Putovanje i dijabetes
Zanimljivosti

Ljetnji odmor: Putovanje i dijabetes

Planiranje godišnjeg odmora nije lak zadatak, putovanje sa dijabetesom može dodatno zakomplikovati vaše planove.
Ipak, još uvjek možete uživati u čarima putovanja i planiranju putovanja iz vaših snova ukoliko ste spremni uložiti malo više truda u planiranje i oprezno pristupite planiranim aktivnostima.