multi-ethnic-group-diverse-people-holding-letters-that-form-diabetes

Šta izaziva dijabetes tip 2?

Priroda nasuprot ishtrane-šta je uzrok nastanka dijabetesa tip 2?

Tip 2 dijabetes je progrsivno stanje, u kom tijelo ili prestaje proizvoditi dovoljnu količnu insulina ilii nije sposobno da upotrijebi insulin koji proizvede kako bi regulisalo nivo šećera u krvi. Ukoliko se blagovremeno ne otkrije, ili ne tretira, ona insulinska irezistencjaj rezultira hiperglikemijom- prisustvom opasno visokog nivoa glukoze u krvi.

Šta je uzrok dijabetesa tip2 ?

 

Tačan uzrok nastanka dijabetesa tip 2 nije naučno utvrđen, ali nekoliko faktora mogu uticati da li ćete ili ne razviti stanje.

Genetika

 

Porodična istorija koja ukazuje na postojanje stanje kod vaših članova porodice može igrati značajnu ulogu u razvoju dijabetesa tip 2.

Moguće je da ste naslijedili i neku vrstu genetske mutacije koja vas preodređuje za razvoj dijabetesa tip 2. Ipak, ovo ne mora da znač da ćete sigurno dobiti dijabetes tip 2, samo treba da vam posluži kao razlog za dodatan oprez.

Izbori u stilu života

 

Ukoliko već imate genetse predispozicije za razvoj dijabetesa tip 2, izbor životng stila može odrediti da li ćete biti u ,,rizičnoj grupi“ ili ćete umanjiti mogućnost za razvoj stanja.

Ovo uključuje:

 

Prekomjernu tjelesnu težinu- sa viškom kilograma dolazi i višak masti, što ćelijama umanjuje sposobnost rezistencije na insulin. Ukoliko vaše tijelo višak masti taloži primarno u dijelu abdomena, rizak za razvoj dijabetesa tip 2 se povećava

Nedostatak fizičke aktivnosti- fizičke aktivnosti donose brojne benefite-olakšavaju vam kontrolu tjelesne težine, koriste glukozu iz krvi kao energiju i čine vaše ćelije osjetljivijim na insulin. Nedostatak fizičke aktivnosti ima suprotne posljedice.

Nedosttak sna-brojen studije dokazuju da nedostatak sna utiče na nivo insulinske rezistencije. Hroničan nedostatak sna može biti jedan od faktora za nastanak dijabetesa tip 2.

Nezdrave navike u ishrani- ukoliko redovno unosite previše masnu hranu, rafinirani šećer a izbjegavate izvore vlakna poput žitarica, već ste u zoni rizika za razvoj dijabetesa tip 2.

Loši uslovi života- nekoliko vrsta hemikalija, kada se nađu u životnom okruženju, označene su kao potencijali pokretači za razvoj insulinske irezistencije. Persistent organic pollutants-POPs.

Studije pokazuju da ljudi u čijem se organizmu nalaze tragovi POPs-a imaju čak 37% više predispozicija za razvoj insulinske irezistencije.

Započni zdraviji život danas

Povezani članci

Diabetes tip 2 10 savjeta za Samoupravljanje
Zanimljivosti

Diabetes tip 2 – 10 savjeta za Samoupravljanje

Ukoliko imate dijagnozu Dijabetes tip 2, vaš ljekar i ostali medicinski savjetnici će blisko sarađivati sa vama i olakšati vam da održavate nivo šećera u krvi pod kontrolom.

Dijabetes tip 2 i alergije
Zdravlje

Dijabetes tip 2 i alergije

Iako alergije nemaju direktan uticaj na dijabetes, to jest na nivo šećera u krvi, neki ljekovi koji se koriste kao terapija za alergije mogu itekako uticati na nivo glukoze u krvi.