Starija žena kratke crne, ali prosede kose sedi i drži se za glavu jer je pod stresom

Duboko disanje, vežbanje, zdrava hrana: Kako protiv stresa, a do stabilnog šećera u krvi

U borbi protiv dijabetesa tip 2, među glavnim izazovima s kojima se oni koji pate od te bolesti suočavaju jesu, svakako, stabilizacija nivoa šećera u krvi i upravljanje stresom. Ove dvije stavke su usko povezane, jer stres može značajno da utiče na glikemijski odgovor organizma, čineći upravljanje dijabetesom još složenijim zadatkom. Ovim tekstom, pokušaćemo da taj zadatak učinimo lakšim.

Svi znamo da je stres neizbježan dio svačijeg života, ali upravljanje njime važnije je nego inače za osobe sa dijabetesom tip 2. Kada smo pod stresom, naše tijelo oslobađa hormone kao što su adrenalin i kortizol, koji mogu da povećaju nivo glukoze u krvi, što osobama sa dijabetesom otežava održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi. Zato, hajde da vidimo kako možemo da smanjimo stres.

Kako smanjiti stres

Prvi korak ka upravljanju stresom je prepoznavanje njegovih izvora. Ključno je da odvojimo vreme kako bismo uvideli da li stres dolazi sa posla, zbog porodičnih obaveza ili možda brige o vlastitom zdravlju. Kada otkrijemo šta nam izaziva stres, možemo da počnemo da razvijamo strategije za njegovo smanjenje ili uklanjanje.

Tu na scenu stupaju tehnike opuštanja poput dubokog disanja, meditacije i blage fizičke aktivnosti, koje mogu da budu izuzetno korisne.

Tehnike opuštanja poput dubokog disanja, meditacije i blage fizičke aktivnosti mogu da budu izuzetno korisne.

Duboko disanje pomaže u smanjenju nivoa stresa tako što aktivira parasimpatički nervni sistem, što dovodi do opuštanja tijela. Meditacija može da pomogne u usmjeravanju misli daleko od stresnih faktora, dok blaga fizička aktivnost, poput šetnje ili joge, može da poboljša fizičko zdravlje i istovremeno smanji mentalni stres.

Zdrava ishrana – ključna

Pored upravljanja stresom, izuzetno je bitno i usvajanje zdravih navika u ishrani kako bismo stabilizovali nivo šećera u krvi.

Ishrana bogata vlaknima, sa umjerenim unosom ugljenih hidrata i malim količinama zasićenih masti, može da pomogne u održavanju stabilnog nivoa glukoze. Namirnice poput integralnih žitarica, voća, povrća i mahunarki trebalo bi da budu osnova ishrane.

Važno je i redovno praćenje nivoa šećera u krvi, kako bismo mogli pravovremeno da reagujemo na bilo kakve promjene. Ovo uključuje mjerenje nivoa šećera u krvi nekoliko puta dnevno, kao i posjete ljekaru za redovne kontrole.

Da rezimiramo, upravljanje dijabetesom tip 2 zahtijeva sveobuhvatan pristup koji uključuje kako mentalno tako i fizičko zdravlje. Kroz kombinaciju upravljanja stresom, zdrave ishrane, redovne fizičke aktivnosti i bliske saradnje sa zdravstvenim radnicima, moguće je voditi kvalitetan život uprkos dijabetesu.

Ne zaboravite, niste sami u ovoj borbi. Postoji mnogo resursa i mogućnosti dostupnih osobama sa dijabetesom, od podrške porodice i prijatelja do profesionalnih savjetovanja. Naravno, za vas je tu i CuraLin, 100% prirodan dodatak ishrani, koji pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi.

Započni zdraviji život danas

Povezani članci

Diabetes tip 2 10 savjeta za Samoupravljanje
Zanimljivosti

Diabetes tip 2 – 10 savjeta za Samoupravljanje

Ukoliko imate dijagnozu Dijabetes tip 2, vaš ljekar i ostali medicinski savjetnici će blisko sarađivati sa vama i olakšati vam da održavate nivo šećera u krvi pod kontrolom.

Dijabetes tip 2 i alergije
Zdravlje

Dijabetes tip 2 i alergije

Iako alergije nemaju direktan uticaj na dijabetes, to jest na nivo šećera u krvi, neki ljekovi koji se koriste kao terapija za alergije mogu itekako uticati na nivo glukoze u krvi.