Sveže jagode u činiji na stolu

Zašto su jagode dobre za dijabetičare

Uskoro će sezona jagoda i ako želite da uradite nešto dobro za vaš organizam, sada je pravo vrijeme.

Već smo pisali o tome da ishrana dijabetičara mora da bude uravnotežena, a savjeti stručnjaka su da se voće slobodno jede, ali u ograničenim količinama.

Veoma je bitno da znate i vodite računa o glikemijskim vrijednostima svakog voća da biste mogli da imate uvid u to koliko brzo određeno voće povećava nivo glukoze u krvi.

Jagoda je odličan izbor zato što spada u hranu sa malim glikemijskim opterećenjem i ovo voće vam neće brzo podići vrijednost glukoze u krvi, kao što je to slučaj, na primjer, sa lubenicom.

Zapamtite, glikemijski indeks određuje koliko brzo određena hrana dovodi do povećanja šećera u krvi, a ne uzima u obzir nutritivni sastav, što znači da hrana koja se nisko rangira po glikemijskom indeksu, može imati velike količine masti.

Šta kaže istraživanje

Zašto su jagode dobre za naš organizam pokazala je i jedna od studija koja je proučavala fisetin, prirodni flavonoid koji se nalazi u velikim koncentracijama u jagodama i koje mogu da smanje komplikacije izazvane dijabetesom.

Flavonoidi su od značaja za organizam, jer pomažu u zaštiti krvnih sudova od rupture ili curenja, poboljšavaju moć vitamina C, štite ćelije od oksidacije i sprečavaju prekomjerne upale u cijelom tijelu, kaže dr Pam Maher sa “Salk Institute’s Cellular Neurobiology Lab”, koji je identifikovao fisetin kao neuro-protektivni flavonoid prije deset godina.

Maher je izjavio: “U biljkama, flavonoidi djeluju kao krema za sunčanje i štite lišće i plodove od insekata. Kao hrana nastavljaju da sprovode svoje zaštitno djelovanje”.

Profesor David Šubert, šef “Cellular Neurobiology Laboratory” slaže se da rezultat ove studije samo potvrđuje ono što nam je već poznato, a to je da je potrebno da imamo uravnoteženu ishranu sa što više svježe pripremljene organske hrane.

Zašto su jagode pogodne za dijabetičare

Jagode su i odličan izvor esencijalnih mikronutrijenata kao što su vitamin C, E i folna kiselina. Međutim, šta čini jagode dobrim izborom za ljude koji boluju od dijabetesa tip 2 i koji su načini da ih uvrstite u vaše porcije voća dnevno?

Jagode se smatraju hranom sa niskim glikemijskim indeksom (25) i možete ih slobodno uvrstiti u svoju svakodnevnu ishranu. Imaju 7,68 grama ugljenih hidrata u porciji od 100 grama, a oni potiču iz prostih šećera kao što su glukoza, fruktoza i sakroza. To znači da jagode ne bi trebalo da izazovu nagli skok šećera u krvi i zato se smatra da su bezbedne za ljude sa dijabetesom.

Ali bez obzira da li jedete voće sa niskim ili visokim sadržajem ugljenih hidrata, sve dok veličina porcije sadrži 15 grama ugljenih hidrata, efekat na vaš šećer u krvi je isti.

Dijelimo sa vama listu porcija voća koje sadrže oko 15 grama ugljenih hidrata:

• 1/2 srednje jabuke ili banane

• 1 šolja kupina

• 3/4 šolje borovnica

• 1 šolja malina

• 1 manja šolja cijelih jagoda

• 1 šolja dinje narezane na kockice

Da bi vaš organizam dobro funkcionisao, osim uravnotežene ishrane, i voća koje smijete da koristite u određenim količinama, savjet je da u svakodnevnu upotrebu uvrstite i suplement CuraLin, prirodni dodatak ishrani koji je razvijen u Izraelu.

Trenutno dostupan bonus!

Curalife Kuvar

84 recepta za zdravu i ukusnu ishranu dijabetičara

Povezani članci

Ishrana

Dijabetes tip 2 – Riba i plodovi mora

Zahtjevno je i teško napraviti sve izmjene u životnom stilu i navikama koje dijagnoza dijabetes tip 2 zahtijeva.
Ipak, nakon povećane fizičke aktivnosti, prilagođavanja i odabiru odgovarajuće terapije, posljednji korak nije toliko zahtjean. Uvrstite više ribe i morskih plodova u svoju ishranu i jednostavno poboljšajte svoje zdravlje.