Prah od kurkume u maloj činiji

Kurkuma – značajan saveznik u borbi protiv dijabetesa tip 2

Kurkuma nije samo poznati začin koji obogaćuje naša jela. Zbog svojih ljekovitih svojstava, u tradicionalnoj medicini se primjenjuje vijekovima. Istraživanja su pokazala da njen glavni sastojak, kurkumin, ima blagotvoran uticaj na više od 500 oboljenja, među kojima je i dijabetes.

U svijetu postoji mnogo ljudi koji pate od dijabetesa, sa konstantnim povećanjem broja oboljelih. Pored standardnih terapija i regulacije ishrane koji se nude kao sredstva u borbi protiv te bolesti, postoji i začin koji se posljednjih godina pokazao izuzetno korisnim u tome – kurkuma.

Kurkuma i dijabetes

Učinak kurkumina na sniženje nivoa glukoze u krvi prvi put je primijećen 1972. godine, pokazavši kako unos kurkume ili kurkumina zajedno s insulinom smanjuje nivo šećera u krvi.

Klinička ispitivanja su potom potvrdila da kurkumin može da snizi nivo šećera u krvi, kao i da kurkuma može pomoći u smanjenju rizika od ozbiljnijih komplikacija povezanih s dijabetesom, poput dijabetičke nefropatije.

Zapravo, kurkuma ima blagotvoran uticaj na preko 500 različitih oboljenja i hiljadama godina se koristi u ajurvedskoj, indijskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini za lečenje različitih bolesti, zahvaljujući svojim moćnim antioksidativnim, antivirusnim, antibakterijskim, antimikotičkim, antikancerogenim i antiupalnim svojstvima.

Njena široka primjena i u našim krajevima, bilo kao začin ili sastavni dio prirodnih suplemenata, odražava globalno priznanje koristi koje kurkuma može pružiti.

Sjajan dodatak ishrani

Osim svojih terapeutskih svojstava, kurkuma je poznata i po svojoj sposobnosti da obogati ukus jela, dajući im jedinstvenu aromu i boju.

Gajena u tropskim i suptropskim regionima, s Indijom kao najvećim svjetskim proizvođačem, dostupna je u prodavnicama širom svijeta, lako se koristi i može se dodati u razna jela, čineći svaku kuhinju bogatijom za još jedan zdravi sastojak.

Kurkuma predstavlja vredan dodatak ishrani svakog pojedinca, posebno onih koji se bore s dijabetesom tip 2. Upravo zato je rizom kurkume jedan od ključnih sastojaka CuraLin-a, 100% prirodnog suplementa koji reguliše nivo šecera u krvi.

Trenutno dostupan bonus!

Curalife Kuvar

84 recepta za zdravu i ukusnu ishranu dijabetičara

Povezani članci