Ako živite sa dijabetesom, upravljanje ishranom i održavanje dobrog nivoa šećera u krvi može biti prilično komplikovano. Između brojanja ugljenih hidrata za obroke i uzimanja lijekova u skladu s tim, sve to može biti iscrpljujuće. Ali, ipak smo mi ljudi, i svi ponekad poželimo dobru užinu!
Kada je riječ o užinama, kokice su veoma popularne širom svijeta.
To je jednostavna užina za pripremu koja se može jesti slana ili slatka i uživati uz filmove, na plaži ili čak na sportskim događajima.
Ali, da li su kokice dobra užina kada imate dijabetes?
Ovaj tekst će vam reći sve što treba da znate o konzumiranju kokica ako imate dijabetes.
Užinanje sa dijabetesom
Osobe sa dijabetesom često slušaju šta smiju, a šta ne smiju da jedu – a i koliko i kada!
Navikli smo da imamo užinu pri ruci kako bismo tretirali nizak šećer, ali ponekad jednostavno želimo običnu užinu između obroka.
Užinanje sa dijabetesom može postati poprilično komplikovano.
Stvari poput insulina koji je još aktivan, visokog šećera u krvi i brojanja ugljenih hidrata mogu učiniti užinu stresnom.
Ipak, mnogi ljudi sa dijabetesom uživaju u užinama – i ako ste gladni između obroka, trebate da užinate!
Užine mogu biti odličan način da se zasitite između obroka, a kada se pravilno pripreme, mogu pomoći i u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.
Koje su zdravstvene prednosti kokica?
Kada se pripreme na zdrav način, kokice mogu imati mnogo korisnih zdravstvenih benefita.
Evo nekoliko razloga zbog kojih biste možda željeli da odaberete kokice kao svoju sledeću užinu:
Nizak glikemijski indeks
Glikemijski indeks (GI) je mjera kojom se određuje koliko brzo neka namirnica podiže nivo šećera u krvi.
GI kokica je relativno nizak – iznosi 55, što je znatno niže od drugih slanih grickalica, poput čipsa, koji ima GI 70.
Kategorije glikemijskog indeksa su sljedeće:
- Nizak: 0–55
- Srednji: 56–69
- Visok: 70+
Zbog toga su kokice pametan izbor za užinu, posebno za osobe sa dijabetesom.
Sadrže 21 gram ugljenih hidrata po porciji, ali to su složeni ugljeni hidrati koji ne podižu šećer u krvi naglo.
Takođe, jedna porcija kokica ima oko 100 kalorija, što ih čini niskokaloričnom i nisko-GI užinom.
Bogate vlaknima
Kokice su bogate vlaknima, koja su odlična za varenje i redovno pražnjenje crijeva.
Vlakna vas duže drže sitim, sprečavaju prejedanje i pomažu u stabilizaciji šećera u krvi.
Prema podacima Ministarstva poljoprivrede SAD (USDA), tipična porcija kokica iznosi 3 šolje (24 grama) i sadrži 3.5 grama vlakana.
Preporučeni dnevni unos vlakana za većinu je 25–30 grama, pa porcija kokica znatno doprinosi tom cilju!
Cjelovita žitarica
Kokice su 100% cjelovita žitarica!
Za razliku od drugih slanih grickalica koje su pune rafinisanih žitarica, kokice su prirodno cjelovite.
Jedna porcija kokica može da obezbijedi skoro trećinu dnevne potrebe za cjelovitim žitaricama.
Cjelovite žitarice pomažu u snižavanju lošeg (LDL) holesterola, povećavaju dobar (HDL) holesterol, snižavaju trigliceride, pa čak i smanjuju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.
Jesti kokice je lak i ukusan način da unesete više cjelovitih žitarica u ishranu.
Sadrže vitamine i antioksidanse
Kokice sadrže mnogo vitamina, minerala i antioksidanasa, uključujući:
- Folnu kiselinu
- Niacin
- Riboflavin
- Tiamin
- Pantotensku kiselinu
- Vitamin B6
- Vitamin A
- Vitamin E
- Vitamin K
Nećete naći ovoliko vitamina i minerala u drugim ukusnim užinama.
To je definitivno nešto što treba imati na umu kada posegnete za nečim da gricnete dok ste gladni!