vrsta hrane koje treba izbjegavati

Diabetes tip 2: 10 vrsta hrane koje treba izbjegavati

 

Zdrava ishrana, kada imate dijagnozu dijabetes tip 2, uključuje zdrave ugljene hidrate kao što su voće, povrće i žitarice od cijelog zrna, ribu poput lososa, tune i sardina i zdrave masti kao što su košutnjavo voće, avokado i maslinovo ulje.

Da bi se dobro osjećali nije potrebno samo unositi preporučene namjernice, već je najvažije znati koje namjernice treba izbjegavati kako nebi izložili sebe opasnosti od naglog skoka nivoa šećera u krvi.

Pažljiv odabir namjernica koje unosite olakšaće vam regulaciju nivoa glukoze. Ukoliko želite da u svom svakodnevnom jelovniku imate izbalansirane obroke, potrudite se da izbjegavate rafinirane ugljene hidrate i zasićene masti, hranu prženu u dobokom ulju i slične namjernice.

Kako bi smanjili rizik od poovećanja tjelesne težine i iznenadnog skoka nivoa šećera u krvi izbjegavajte ovih 10 vrsta hrane:
Slatkiše i zaslađena pića

 

Hrana koja je napravljena prvenstveno od prerađenog šećera, poput mnogih sezerata, bombona ili gaziranih napitaka koji sadže nizak nivo ugljenih hidrata, među najgorim su izborima kada imate dijagnozu dijabetes 2.

Osim što može povećati rizik od skoka nivoa glukoze, može voditi i ka povećanju tjelesne težine.

Alternativni izbor ovoj  vrsti hrane mogu biti razne vrste voća poput jabuka, bobičastog voća, kruške ili narandže.

Cijeđeni sokovi baš i nisu dobar izbor

 

Iako je voće među najpoželjnijim namjernicama za ishranu kada imate dijabetes, voćni sokovi su druga priča.

Svježe cijeđeni sokovi sadrže veliku koncentraciju voća, a samim tim i visok nivo voćnog šećera.

Mogu dovesti do naglog skoka nivoa glukoze u krvi. Pritom, za razliku od svježeg voća, sokovi ne sadrže vlakna potrebna našem tijelu.

Ako se želite osvježiti izaberite vodu sa krastavcem, limunom ili neku sličnu kombinaciju.

 Grickajte svježe voće umjesto sušenog

 

Iako sušeno voće sadrži neophodna vlakna i mnogo nutrijenata, proces dehidratacije podrazumijeva odstranjivanje tečnosti, što vodi prekomjernom unosu. Konzumiranje sasušenih kajsija je bolje nego unos kolača ili slatkiša, ipak podiči će vaš nivo šećera u krvi brže nego da jedete svježe voće.

Najbolji izbor je  svježe voće, bogato vlaknima.

Zamijenite bije ugljene hidrate onima od cijelog zrna

 

Jedna od namjernica koje treba izbjegavati jesu one od bijelih ugljenih hidrata- bijela riža, bijelo brašno i sve namjernice napravljene od njih.

Zamijenite ih namjernicama od cijelog zrna žitarica, koje imaju mnogo manji i sporiji uticaj na vaš organizam i nivo glukoze.

Birajte hranu sa niskim sadržajem masti

 

Vjerujem da ste upoznati sa zasićenim mastima i njihovim karakteristikama.

Ipak, osim uticaja na nivo šećera one nose i jedan mnogo veći rizik- istraživanja pokazuju da osobe koje konzumiraju proizvode sa visokim nivoom zasićenih masti mogu pogoršati svoji insulinsku rzistenciju.

Potrudite se da izbjegavate namjernice kao što su: pavlaka, puno masni jogurt, sladoled, krem sirevi i slično.

Pažljivo birajte meso koje jedete

 

Istraživanja pokazuju da osobe sa dijabetesom treba da izbjegavaju: mljeveno meso, hot dogove, kobasice, slaninu, rebarca jer su sve ove vrste mese bogate masnoćama.

Zasićene masti u mesu podižu nivo holesterola i stvaraju osjećaj zapaljenja u tijelu.

Kako znamo da se dijabetes dovodi u vezu i sa srčanim oboljenjima, najbolje je izbjegavati namjernice koje mogu da stvor još večo rizik od onog koji već postoji samom dijagnozom dijabetes tip 2.

Ne kupujte grickalice u prodavnicama

 

Pord svih mana koje smo naveli za hranu prženu u dubokom ulju, kojoj pripadaju i razne grickalice poput smokija, čipsa, pereca i krekera, grickalice koje se nalaye na policama prodavnica dodatno sadrže visok nivo raynih prezervativa koji im garantuju trajnost.

Ovakve namjernice povećavaju rizik od srčanih oboljenja.

Udio trans-masti  u ovim namjernicama je izražen u procentima u dijelu koji se odnosi na sastav, pa je lako informisati se.

Zaboravite na pohovanu, prženu hranu

 

Vjerujem da ste bar jednom u životu bili ,,slabi“ na hranu poput pomfrita, pohovane piletine ili čipsa, ali zadovoljenje ovog poriva na drugi zdraviji način dugoročno će biti bolje za vas.

Navedene vrste hrane obično se prže u dubokom ulju, što im dodaje mnogo kalorija, ako su još dodatno pohovane broj kalorija se lako može udvostručiti.

Konzumacija ovakve hrane vodi ka gojaznosti i haosu kada je u pitanju nivo glukoze u krvi.

Kako bi izbjegli ovu zamku nagomilavanja kalorija pokušajte da ove vrste hrane pripremate na drugi, zdraviji način-pečenje, grilovanje ili u poslednje vrijeme popularnom air-frieru.

Izbjegavajte alkohol ili popijte po čašicu u posebnim prilikama

 

Prije nego dodate čašu vina ili koktel svom obroku, provjerite sa vašim ljekarom da li je uopšte, na osnovu vašeg stanja, to poželjno.

Jako je važno dobiti pravu informaciju obraćajući pažnju na to da se ljekovi naš lao i alkohom absorbuju procesuiraju u jetri.

Izbjegavajte zaslađivače

 

Koliko god da su prirodni zaslađivači poput meda, javorovog sirupa ne razlikuju se naročito od običnog šećera ili drugih zaslađivača.

Pokušajte da ih izbjegavate koliko god je to moguće, jer mogu izazvati nagle skokove šećera u krvi.

Uživajte u prirodnom ukusu voća i povrća bez dodatnog zaslađivanja medom i sličnim zaslađivačima.

Trenutno dostupan bonus!

Curalife Kuvar

84 recepta za zdravu i ukusnu ishranu dijabetičara

Povezani članci