Šta treba da znate ukoliko imate grip

Šta treba da znate ukoliko imate grip ili virus kada imate dijagnostifikovan dijabetes tip2?

Influenca i dijabetes mogu biti veoma opasna kombinacija. Svi oni koji nisu vakcinisani imaju veće šanse da dobiju grip ili virus tokom sezone gripa, ipak ljudi koji imaju dijagnozu dijabetes tip 2 moraju biti mnogo oprezniji kako bi izbjegli infekciju.

Osobe sa dijabetesom imaju oslabljen imuni sistem, pa kod njih čak i uobičajni grip moše izazvati opasna stanja, čak i ona opasna po život.

Kako izgleda grip u poređenju sa uobičajnom prehladom?

Navešćemo nekoliko simptoma gripa:

 

-groznica i li vrlo visoka temperatura

-grčevi u mišićima ili cijelom tijelu

-glavobolja

-suvo, bolno grlo i suv kašalj

-začepljen nos ili učestalo curenje nosa

Ipak, ono što je važno za dijabetičare jeste da moraju razumjeti da grip na njih djeluje potpuno drugačije nego na ostale ljude.

Komplikacije povezane sa gripom kod dijabetičara

Zašto su zapravo dijabetes i visoka temperatura tako strašna kombinacija? Ukoliko imate dijabetes komplikacije kao posljedica gripe mogu biti zastrašujuće.

Zašto je to tako?

 

Dijabetes je hronično stanje sa kojim se vaše tijelo neprestano bori- što znači da ima manje resursa koje može iskoristiti za borbu protiv druge prijetnje. Kombinacia virusne infekcije i dijabetesa je problematična naročito zbog uticaja  stresa na nivo šećera u krvi.

Ukoliko se zarazite gripom stavljate dodatan teret na svoj imuni sistem, tjerajući ga da prekomjerno radi, što će dovesti do uticaja na nivo šećera u krvi i eventualno do visokog skoka. Dijabetičari imaju veće šanse da njihova infekcija pređe u pneumoniju, respiratorni distres ili da pogorša njihov dijabetes.

Na osnovu svega navedenog, možemo zaključiti da su grip i dijabetes vrlo ozbiljna i potencijalno smrtonosna kombinacija. Prevencija i dobra informisanost od ključnog je značaja.

Nekoliko savjeta koji vam mogu olakšati pripremu za sezonu gripa:

 

-Morate oobratiti pažnju prilikom odabira ljekova protiv gripa, oni će vam pomoći u ublaživanju simptoma, ali posebnu pažnju treba posvetiti njihovom sastavu. Uobičajno je da ova vrsta ljekova ima visok procenat sadržaja šećera, pa je, kada god je to moguće, pametnije izabrati ljekove bez šećera.

-Ukoliko osjetite simptome gripa obavezno se odmah javite svom izabranom ljekaru.

-Češće nego uobičajno provjeravajte nivo šećera u krvi.

-Držite se svoj euobičajne. ishrane.

-Vodite računa da budete hidrirani.

-Vakcinišite se na vrijeme.

Započni zdraviji život danas

Povezani članci

Diabetes tip 2 10 savjeta za Samoupravljanje
Zanimljivosti

Diabetes tip 2 – 10 savjeta za Samoupravljanje

Ukoliko imate dijagnozu Dijabetes tip 2, vaš ljekar i ostali medicinski savjetnici će blisko sarađivati sa vama i olakšati vam da održavate nivo šećera u krvi pod kontrolom.

Dijabetes tip 2 i alergije
Zdravlje

Dijabetes tip 2 i alergije

Iako alergije nemaju direktan uticaj na dijabetes, to jest na nivo šećera u krvi, neki ljekovi koji se koriste kao terapija za alergije mogu itekako uticati na nivo glukoze u krvi.