Gostovanje endokrinološkinje Katarine Lalić u emisiji Dan uživo na TV N1

Renomirani endokrinolog potvrdio: CuraLin – koristan saveznik u borbi protiv dijabetesa tip 2

Efikasnost CuraLin-a dokazana je kliničkim ispitivanjem. To je 100% prirodan dodatak ishrani koji pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi i može da se uzima uz redovnu terapiju za dijabetes tip 2. Studija već nekoliko godina privlači pažnju stručne i šire javnosti, a nedavno se opet našla u fokusu i u Srbiji.

U emisiji „Dan uživo“ na TV N1, krajem septembra, tema razgovora je bio dijabetes tip 2, jedna od najrasprostranjenijih hroničnih bolesti 21. vijeka, koja pogađa sve veći broj ljudi, uključujući mlađu populaciju, a ključni osvrt bio je na studiju koja bi mogla značajno uticati na način liječenja te bolesti.

Kliničko istraživanje, objavljeno u uglednom dijabetološkom časopisu „Diabetes/Metabolism Research and Reviews„, pokazalo je da 100% prirodan dodatak ishrani CuraLin, koji sadrži 9 biljnih sastojaka, može značajno smanjiti nivo šećera u krvi na bezbedan način, tj. bez rizika od neželjenih efekata.

Suplement je napravila grupa stručnjaka iz Kliničkog centra i Univerziteta u Izraelu, na čelu sa čuvenim prof. dr. Itamarom Razom i vrlo brzo je privukao pažnju medicinske zajednice, kako strane, tako i domaće.

Prof. dr. Katarina Lalić, renomirani endokrinolog Kliničkog centra Srbije, u emisiji je podijelila ključne informacije o revolucionarnom suplementu CuraLin-u i njegovoj ulozi u kontroli šećerne bolesti tipa 2:

„CuraLin se može davati kao dodatak uz terapiju oboljelima od šećerne bolesti tip 2. Po prvi put se pokazalo da se jednim ozbiljnim suplementom može postići smanjenje nivoa šećera u krvi na jedan bezbedan način i bez neželjenih efekata […] Ne pravi ono čega se mi plašimo kod velikih doza lijekova i kombinacija, a to su nuspojave u vidu, prije svega, padova nivoa šećera u krvi, hipoglikemija […] On može da bude za početnu fazu šećerne bolesti, ali se može davati i u kasnijim fazama“.

Ona je objasnila da je studija urađena po modelu koji se primjenjuje za ispitivanje ozbiljnijih lijekova.

„Mi to zovemo randomizovana studija, dvostruko slepa. Šta to znači? Da i ispitivač i onaj koji uzima preparat ne zna šta uzima, znači, u komparaciji sa placeboom, dakle, sa pilulom koja u sebi ne sadrži aktivnu supstancu i to je najčistiji način da saznate da li je nešto efikasno i da li ima neželjena dejstva“, istakla je Katarina Lalić.

Ipak, ovaj endokrinolog je naglasio da ta vrsta suplementacije nije zamjena za standardnu terapiju za šećernu bolest tip 2, već da se koristi kao dodatak njoj.

„U zavisnosti od njene efikasnosti, može se modulirati, odnosno mogu se smanjivati doze lijekova koje pacijent u tom momentu uzima“, kazala je ona za „Dan uživo“.

Međutim, Katarina Lalić je, na kraju, napomenula:

„Osnova liječenja dijabetesa je pravilna ishrana. Ne moram reći zdrava. Ona treba da bude pravilna, bazirana na supstancama, odnosno na hrani koja neće podizati nivo šećera u krvi, u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću. Sve to namijenjeno je, prije svega, da se postigne tjelesna masa koja je zadovoljavajuća, dakle, da ne budemo gojazni i to je, u osnovi, i prevencija, da ne nastane šećerna bolest“.

Započni zdraviji život danas

Povezani članci

Ishrana

Dijabetes tip 2 – Riba i plodovi mora

Zahtjevno je i teško napraviti sve izmjene u životnom stilu i navikama koje dijagnoza dijabetes tip 2 zahtijeva.
Ipak, nakon povećane fizičke aktivnosti, prilagođavanja i odabiru odgovarajuće terapije, posljednji korak nije toliko zahtjean. Uvrstite više ribe i morskih plodova u svoju ishranu i jednostavno poboljšajte svoje zdravlje.