Dijabetes tip 2 i fizička aktivnost- preporuke i blagodeti

Dijabetes tip 2 se najčešće javlja nakon 30. godine života, uobičajno kao posljedica načina života i nepravilne ishrane.

Kako nekontrolisan unos šećera dovodi do njegovog nagomilavanja u organizmu tako se posledično javlja i potreba za većom proizvodnjom insulina. Beta ćelije se zbog takve izloženosti vremenom iscrpe i njihova produktivnost opada, a javlja se i manja osjetljivost ćelija na insulin. 

    Fizička aktivnost se uglavnom pominje kao mjera prevencije od stvaranja dijabetesa tip 2, međutim i osobe sa dijagnozom imaju velike koristi od vježbanja.

Navešćemo neke od pozitivnih strana fizičke aktivnosti:

 • Fizička aktivnost utiče na povećanje osjetljivosti ćelija na insulin, što vremenom može dovesti i do smanjenja upotrebe ljekova
 • Kontrola tjelesne mase, olakšava praćenje i prilagođavanje ishrane potrebama
 • Smanjuje se faktor rizika vezan za kardio-vaskularna oboljenja
 • Praćenje nivoa glukoze će postati učestalije i pozitivni rezultati će pozitivno uticati na vas
 • Psihološki uticaj-rast samopouzdanja, smanjenje zavisnosti od ljekova, osjećaj kontrole nad dijabetesom stvara osjećaj veće kontrole nad ostalim sferama života

Po nekim dosadašnjim istraživanjima 25-30 minuta vježbe dnevno preporučuje se osobama sa dijagnozom dijabetes tip 2. To nisu vježbe koje podrazumijevaju obavezno odlazak u teretanu, štaviše većinu možete raditi i kod kuće. Neke od preporučenih vježbi su:

 • Hodanje
 • Pilates
 • Joga
 • Ples
 • Vožnja bicikla
 • Vježbe istezanja

Najučinkovitiji rezultat daće kombinacija ovih vježbi. Kako je svaka od navedenih ima različit uticaj na naše tijelo, potrebno je kombinovati ih i prilagoditi sebi plan vježbanja kako bi dobili najbolje rezultate.

Preporuka je izbjegavati dugotrajno sjedenje, nakon svakog polusatnog sjedenja treba prošetati ili odraditi set vježbi.

Vrijeme je da donesete dobre odluke i olakšate sebi život sa dijabetesom. Kao što smo naveli fizička aktivnost donosi višestruku korist i poboljšava vaše zdravlje. Sada je pravi tren da, ukoliko već niste fizički aktivni, donesete odluku i sebi poboljšate svakodnevni život usvajajući zdrave stilove života.  

Započni zdraviji život danas

Povezani članci

Diabetes tip 2 10 savjeta za Samoupravljanje
Zanimljivosti

Diabetes tip 2 – 10 savjeta za Samoupravljanje

Ukoliko imate dijagnozu Dijabetes tip 2, vaš ljekar i ostali medicinski savjetnici će blisko sarađivati sa vama i olakšati vam da održavate nivo šećera u krvi pod kontrolom.

Dijabetes tip 2 i alergije
Zdravlje

Dijabetes tip 2 i alergije

Iako alergije nemaju direktan uticaj na dijabetes, to jest na nivo šećera u krvi, neki ljekovi koji se koriste kao terapija za alergije mogu itekako uticati na nivo glukoze u krvi.