Hormoni i njihov uticaj na dijabetes tip 2

Velike hormonske promjene u raznim  životnim fazama imaju dalekosežne uticaje na naš organizam, fizički i mentalno. Za osobe sa dijagnozom dijabetes 2 ove promjene mogu uticati na nivo glukoze u krvi i način na koji će ga regulisati i kontrolisati. 

Dijabetičari su svjesni da faktori poput stresa ili umora itekako utiču na nivo šećera u krvi. Periodi kada tijelo prolazi kroz značajne promjene kao ,na primjer: menopauza, pubertet ili trudnoća takođe značajno utiču na dijabetičare i način na koji će oni promijeniti svoj način života kako bi lakše kontrolisali nivo glukoze u organizmu.

Dijabetes i hormonske promjene povezane sa starenjem  

Poznato je da stres i bolest mogu dovesti do naglog porasta nivoa šećera, međutim, i starenje može kontrolisanje nivoa glukoze učiniti značajno težim i zahtjevnijim. Jedan od razloga jeste taj da kako starimo naše tijelo gubi sposobnost upotrebe insulina. Promjene u životnom stilu su takođe dio procesa starenja. Smanjenje fizičke aktivnosti i povećanje kilaže, takođe dovodi do povećanja nivoa šećera u krvi. Kako starimo tako se i nivo hormona koje naše tijelo stvara mijenja- nivo hormona rasta opada, žene proizvode manje estrogena i progesterona, a muškarci manje testosterona.

Progesteron, estrogen i dijabetes

Rast i opadanje nivoa hormona tokom menstrualnog ciklusa povezani su sa promjenama u nivou šećera u krvi. Mnoge žene sa dijabetesom, primjećuju porast nivoa glukoze u danima prije početka menstrualnog ciklusa i smanjenje nivoa nakon ciklusa.

Iako se hormonske promjene različito manifestuju kod svakog pojedinca, jedno je zajedničko- Estrogen smanjuje osjetlivost organizma na insulin, dok progesteron čini suprotno-povećava osjetljivost organizma.

Menopauza i dijabetes:

  • Smanjene nivao šećera u krvi- znak da tijelo usporava proizvodnju estrogena i progesterona. Tijelu je ppotrebno manje insulina.
  • Problemi sa spavanjem, talasi vrućine i nagle promjene raspoloženja-ove nuspojave menopauze mogu lako biti shvaćene kao smanjenje nivoa glukoze.
  • Povećanje težine- hormonske promene mogu dovesti do povećanje tjelesne mase što za posljedicu može imati povećanje nivoa šećera u krvi
  • Povećan nivo stresa- emotivni skokovi i padovi koji su posledica menopauze mogu dovesti do povećanje nivoa šećera u krvi.

Testosteron

Kako stare. Kod muškaraca se smanjuje nivo ovog hormona što može voditi insulinskoj rezistenciji. Nizak nivo testosterona može za posljedicu imati probleme sa snom,emotivne probleme, smanjenje mišićne mase i mnoge druge. Ukoliko se teško snalazite sa ovakvim promjenama, možete se posavjetovati sa ljekarom koji vam može predložiti testosteronsku terapiju kako bi lakše prošli kroz ove promjene i bolje kontrolisali nivo šećera u krvi.

Započni zdraviji život danas

Povezani članci

full-shot-woman-stretching-her-leg
Zdravlje

Trening za bolju kontrolu dijabetesa

Za osobe koje žive s dijabetesom, uključivanje vježbanja u svakodnevnu rutinu nije samo korisno – to je ključni aspekt upravljanja ovim stanjem.