Ljetnji odmor: Putovanje i dijabetes

Ljetnji odmor: Putovanje i dijabetes

Planiranje godišnjeg odmora nije lak zadatak, putovanje sa dijabetesom može dodatno zakomplikovati vaše planove.

Ipak, još uvjek možete uživati u čarima putovanja i planiranju putovanja iz vaših snova ukoliko ste spremni uložiti malo više truda u planiranje i oprezno pristupite planiranim aktivnostima.

Pakovanje dodatne doze ljekova je jedna od najbitnijih stvari tokom paniranja putovanja, osim toga postoji nekoliko stvari na koje bi posebno trebali obratiti pažnju prije samog polaska.

Pripremili smo za vas spisak koji trebate pročitati ukoliko želite organizovati svoje putovanje bez neželjenih ili stresnih situacija.

1. Odabir destinacije

 

Nakon što ste odabrali destinaciju na koju želite da odputujete, jako je važno da obratite pažnju na vremensku zonu kojoj destinacija pripada.

Razlika u vremenu, u odnosu na mjesto na kom živite, uticaće na raspored ispijanja vaše terapije, pa je potrebno prije samog polaska prilagoditi vaš plan terapije i ishrane vremenskoj zoni.

2. Visina utiče na aparate za testiranje nivoa glukoze u krvi

 

Neki aparati mogu pogrešno očitati nivo šećera u krvi na visinama od 1500 i 200 metara.

Kako bi osigurali tačnost rezultata potrudite se da mjerenje vršite u hladu, jer toplota i vlaga mogu takođe uticati na dobijanje pogrešnih rezultata. Čuvajte vaš aparat i trakice na toplom i suvom mjestu.

3. Informišite se o dostupnosti medicinske njege

 

Imajte na umu da medicinska njega nije uvjek dostupna, niti je uvjek besplatna. Prije polaska detaljno se informišite o cijenama, dostupnosti, opcijama a  osiguranje i pokrivenosti polise za medicinske tretmane u zemlji  u kojoj ćete provesti svoj odmor.

4. Toplo vrijeme utiče na insulin

 

U toplijim predjelima, apsorbcija insulina može biti veća-s toga je povećan rizik od hiperglikemije za dijabetičare koji koriste insulinsku terapiju.

Veoma je važno učestalo kontrlisati nivo šećera u krvi, posebno ukoliko ste promijenili doziraje i terapiju prilagodili vremenskim prilikama.

5. Informišite se o dostupnosti medicinskie opreme

 

Medicinska oprema koja se koristi je različita u svim zemljama, prilagođena prospisanim tj važećim standardima u zemlji. Prilikom putovanja bolje je pripremiti potrebnu količinu špriceva i igli ukoliko ih koristite za terapiju.

U nekim zemljama se za insulinsku terapiju koriste špricevi U-100, dok je u nekim zemljama u upotrebi U-40.

6. Dijabetska jela nisu uvjek brijedna neprijatnosti

 

Neke avio kompanije nude ,,dijabetičarke obroke“ koj nisu nužno usklađeni sa vašim potrebama ili planom ishrane.

Bolja opcija je pozvati avio kompaniju i informisati se o ponudi obroka i prilagoditi dnevni plan ishrane nekoj od opcija, možete i ponijeti svoj obrok koji ćete pojesti prije ukrcavanja.

7. Efekti dugtrajnih putvanja

 

Nakon što ste odabrali destinaciju, svjesni ste promjena i prilagođavanja vašeg životnog stila zahtjevima vašeg odmora. Kako bi bezbrižno uživali u putovanju, ukoliko vaš put podrazumijeva višečasovni let, najbolje je da se posavjetujete sa vašim ljekarom oko rasporeda i evenualne promjene u uzimanju terapije.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

8. Imajte na umu putno soiguranje

 

Putno osiguranje je od najveće važnosti .

Ljudi sa dijagnostifikovanim dijabetesom imaju posebne polise koje podrazumijevaju adekvatnu pokrivenost: dopunju ljekova, supstitucije i urgentni prevoz do vaše zemlje.

Možete se suočiti sa većom cijenom putne polise.

9. Ponesite Curalin-e sa sobom

 

Nemojte zaboraviti da ponesete potrebnu dozu Curalin-a sa sobom, koja će Vam biti dovoljna za vrijeme Vašeg odmora. Uvijek treba ponijeti nekoliko tableta više.

Dopunite Vaše zalihe  Curalin-a u našoj prodavnici.

Započni zdraviji život danas

Povezani članci

Ishrana

Dijabetes tip 2 – Riba i plodovi mora

Zahtjevno je i teško napraviti sve izmjene u životnom stilu i navikama koje dijagnoza dijabetes tip 2 zahtijeva.
Ipak, nakon povećane fizičke aktivnosti, prilagođavanja i odabiru odgovarajuće terapije, posljednji korak nije toliko zahtjean. Uvrstite više ribe i morskih plodova u svoju ishranu i jednostavno poboljšajte svoje zdravlje.