ISHRANA I DIJABETES TIP 2

Od trenutka kada vam je postavljena dijagnoza dijabetes tip 2 ili predijabetes, postajete svjesni promjena u životnom stilu koje vas očekuju.
Promjene nisu uvjek ugodne i lake, ali ukoliko se pravilno i blagovremeno edukujete i informišete, novi način života ćete lakše usvojiti i prihvatiti. O čemu je jako važno voditi računa kada je riječ o ishrani? Tri su glavna parametra koja morate primijeniti u planiranju svakodnevne ishrane :
  1. Raznovrsnost namjernica koje unosite
  2. Redovni obroci
  3. Izbalansirani obroci
Kako početi? Najbolji savjet za promjenu navika  u ishranam je biranje zdravijih alternativa namjernica koje ste do sada konzumirali.
  • Zamijenite bijeli hljeb, paštu i pirinač onima sa visokim sadržajem cijelih zrna ili crnim hljebom/paštom;
  • meso sa visokim sadržajem masti ili mesne prerađevine zamijenite bijelim mesom,
  • umjesto bijelog šećera koristite adekvatne zaslađivače,
  • bijeli krompir zamijenite slatkim krompirom,
  • izbjegavajte zaslađena pića i povećajte unos vode.
Vodite računa o unosu ugljenih hidrata, postoje mnoga dostupna rješenja poput aplikacija koje možete instalirati na svom telefonu, koje će vam olakšati računanje količine unesenih hidrata na dnevnom nivou. Okrenite se dostupnim svježim prirodnim namjernicama: Naipici napravljeni od svježeg voća i povrća su odličan izbor kao užina ili međuobrok. Pored navedenog, priroda nam je podarila još jedno rješenje- CuraLin, potpuno prirodan suplement koji olakšava kontolu nivoa šećera u krvi, reguliše ga i olakšava nam svkaodnevni život.

Trenutno dostupan bonus!

Curalife Kuvar

84 recepta za zdravu i ukusnu ishranu dijabetičara

Povezani članci

Diabetes tip 2 10 savjeta za Samoupravljanje
Zanimljivosti

Diabetes tip 2 – 10 savjeta za Samoupravljanje

Ukoliko imate dijagnozu Dijabetes tip 2, vaš ljekar i ostali medicinski savjetnici će blisko sarađivati sa vama i olakšati vam da održavate nivo šećera u krvi pod kontrolom.

Dijabetes tip 2 i alergije
Zdravlje

Dijabetes tip 2 i alergije

Iako alergije nemaju direktan uticaj na dijabetes, to jest na nivo šećera u krvi, neki ljekovi koji se koriste kao terapija za alergije mogu itekako uticati na nivo glukoze u krvi.