Kokos kao zdrava alternativa?

Kokos kao zdrava alternativa?

Kada živite sa dijagnozom dijabetes tip 2, uvjek je izazovno naći načina da zadovoljimo potrebu za slatkišima, ad razmišljamo van okvira i ohrabrimo se probati neke nove, zdravije namjernice.

Stalno nalazimo zdrave alternative tradicionalnim sastojcima koji čine naše obroke zdravijim izborom i bezbjednijim za dijabetičare.

U posljednje vrijeme kokos je izuzetno popularna namjernica kada pričamo o zdravoj ishrani.

Iako imaju visok sadržaj masti, sadrže proteine, nekoliko bitnih minerala i male količine B vitamina.

Meso kokosa je bogato magnezijumom i bakrom. Kokos se može koristiti kao alternativa za kuvanje,prženje, za njegu kose i kože.
Upoznajmo se sa nekoliko najpopularnijih altertativa dobijenih od kokosa:
Kokosovo mlijeko – zastupljeno u Azijskoj kuhinji, ovo bogato i hranjivo mlijeko, dbijeno je iz mesnatog dijela kokosa. Kako je potpuno prirodnog porijekla, ne sadži dodatni šećer, ipak morate biti vrlo oprezni u doziranju jer mu je glikemijski index vrlo visok, čak 97.
Kada je riječ o kuvanju, najbolje je upotrebu kokosovog mlijeka svesti na dodavanje supama, čorbama i sličnim jelima radi postizanja kremaste strukture.
Kokosova voda – Rijetka, zaslađena tečnost, dobijena iz mladog ploda zelenog kokosa. Sastavljena je uglavnom od ugljenih hidrata, prirodno je slatka i sadrži visok nivo potasijuma, magnezijuma i vitamina C. Najveći problem sa kokosovom vodom je da proizvođači obično dodaju zaslađivače ili vještačke ukuse u proizvodima koji su nam dostupni u trgovinama.
Obratite pažnju prilikom odabira,odlučite se za opciju bez dodatog šećera.
Kokosovo brašno – bezglutenska varijanta koja je u suštini sušeni kokos u obliku pudera. Proizvodi se od mesa kkokosa nakon ekstrakcije mlijeka., suvi ostatak je sameljen u puderasto brašno.
Bogato je vlaknnima, što ga čini dobrom opcijom za prevenciju bolesti srca i smanjenje holesterola. Vrlo malo utiče na nivo šećera u krvi jer je za razliku od pšeničnog brašna niskog sadržaja ugljenih hidrata.

Kokosov šećer – Ima manji glikemijski index od šećera dobijenog iz šećerne repe. Ipak morate uzeti u obzir da ima uticaj na nivo šećera u krvi, manji od ostalih šećera, ali se ipak mora pravilno dozirati.

Kokosovo ulje – poslednja istraživanja pokazuju da kokosovo ulje vjerovatno utiče na smanjenje insulinske rezistencije, smanjuje akumulaciju masnoće izazvanu unosim drugih masnoćom bogatih namjernica. Ova istraživanja su važna jer je poznato da debljina i insulinska rezistenicija predstavljaju predispozicije za dobijanje dijabetesa tip 2.

Ipak, važno je naglasiti da je kokosovo ulje zasićena mast, te da je potrebno količinu unosa prilagoditi potrebama i generalnom zdravrstvenom stanju.

Trenutno dostupan bonus!

Curalife Kuvar

84 recepta za zdravu i ukusnu ishranu dijabetičara

Povezani članci