Koštunjavo voće i dijabetes tip 2

Brojna istraživanja su dokazala da ishrana bogata koštunjavim voćem može spriječiti razvoj dijabetesa broj 2 ili pomoći u kontrolisanju tog stanja.

Koštunjavo voće je bogato masnim kisjelinama, vlaknima i proteinima te je odličan izbor za osobe sa dijagnostifikovanim dijabetesom tip 2. Smanjuje nivo šećera i masti u krvi kada se konzumira na pravi način što olakšava regulisanje i stabilizaciju stanja kod dijabetičara. Preporučena dnevna doza je \“šaka\“ ovih plodova ili približno porcija od 30 grama, a mogu  se konzumirati i do  pet puta nedjeljno.

Orasi,pekan orasi,makadamija, bademi, lješnici, brazilski orasi, pistaći, pinjole i kesteni bogati su izvori takozvanih zdravih masti tj zasićenih masnih kisjelina.

Vrlo ih je lako uklopiti u ishranu, kao užinu ili pak zamjenu za neki manje zdrav obrok.  

Orah 

Pospješuje čišćenje krvi, kao i liječenje plućnih bolesti, crijeva i jačanje mišića. Jezgro sadrži 65 % ulja, uz 15 % vrijednih ugljenih hidrata, bjelančevine, fosfor, magnezijum, vitamine B i C, gvožđe. Znčajna i zanimljiva  činjenica je to što je orah, uz soju, najbolja zamijena za meso, pa je često zastupljen  u  ishrani vegeterijanaca. 

Badem

Badem je veoma bogat bakrom, magnezijumom, fosforom, gvožđem, kalcijumom i cinkom. Moćan je antioksidans,  te snižavanja holesterola. Velika količina mangana i bakra utiče na čuvanje nerava i endokrinog sistema. Održavaju čvrstinu i zdravlje kostiju.  Pruža osjećaj sitosti.

Lješnici

Energetski  veoma vrijedna namjernica, zbog čega je veoma zastupljena među mladima i sportistima. Kada se ukloni ljuska, na jezgru se nalazi tanak smeđi omotač, koji sadrži korisne polifenole. Samo jezgro sadrži 60 odsto masnoće, konkretno nezasićene masne kiseline, poželjne u ishrani. Preporuka je grickati ih u svježem stanju. Dnevna doza koštunjavog voća odgovara porciji od oko 30 grama.

Brazilski orah

Najznačajnija odlika je visoki sadržaj selena. Selen podstiče rad štitne žlijezde, omiljen je među poklonicima vegeterijanske i veganske ishrane. Snažan je antioksidans, koji usporava propadanje ćelija, time usporava i starenje organizma. Ovaj plod sadrži vitamin E, kao i vitamin B. U brazilskom orahu mogu se pronaći fosofor, magnezijum, kalcijum, gvožđe i bakar. Preporuka- konzumiranje sirovog ploda.

Indijski orah

Bogat izvor polinezasićenih masnih kiselina i proteina, vitamina E, K i B1, kalijuma, magnezijuma. Svi navdeni vitamini su važni za zaštitu kardiovaskularnog sistema. Količina vitamina C čak je pet puta veća nego kod narandže. Njegovo dejstvo je usmjereno protiv upala, ublažuje kašalj, smanjuje šećer u krvi, kao i povišen pritisak. Redovno konzumiranje smanjuje rizik za nastanak dijabetesa tipa 2.

Pistaći

Vrlo su kalorični, 100 grama sadrži čak 557 kalorija. Čini ih čak  50 % masti i po 20 % bjelančevina i ugljenih hidrata. Sadrže kalijum, gvožđe, magnezijum, vitamin E, C i A. Prepoznatljiva  zelena boja pistaćija  dolazi od luetina i zeaksantina. sadrže supstancu fitosterol, njihova sposobnost je upijanje holesterola iz drugih namirnica, zbog čega se dodaju pojedinim jelima. Koriste se kao zamjena za meso, zbog čega se gotovo uvjek nalaze na jelovniku vegetarijanaca.

Trenutno dostupan bonus!

Curalife Kuvar

84 recepta za zdravu i ukusnu ishranu dijabetičara

Povezani članci

Ishrana

Dijabetes tip 2 – Riba i plodovi mora

Zahtjevno je i teško napraviti sve izmjene u životnom stilu i navikama koje dijagnoza dijabetes tip 2 zahtijeva.
Ipak, nakon povećane fizičke aktivnosti, prilagođavanja i odabiru odgovarajuće terapije, posljednji korak nije toliko zahtjean. Uvrstite više ribe i morskih plodova u svoju ishranu i jednostavno poboljšajte svoje zdravlje.