Praznici i dijabetes

Bliži nam se Nova godina i brojni vjerski praznici,a sa njima i porodična okupljanja. Ovo doba godine može biti naročito teško za dijabetičare i često izaziva anksiznost. Gledajući druge kako uživaju u raznim slasticama i piću, jako je teško ostati pribran i voditi računa o svim tim šećerima na dohvatu ruke.

Tokom praznika posebna pažnja se poklanja pripremi hrane – razne poslastice i specijaliteti nezaobilazan su dio prazničnih veselja. Izbjegavanje zabave i porodice nije opcija, stoga vam nudimo nekoliko savjeta kako da uživate u praznicima i bar na kratko odahnete od svog dijbetesa:

  1. Planirajte unaprijed

Vjerujemo da imate plan ishrane koje se držite, ali on tokom praznika neće baš biti od koristi. Porodična okupljanja se planiraju unaprijed i uvjek podrazumijevaju atipično vrijeme za obrok-kasni ručak ili ranu večeru. Predlog je da se unaprijed pripremite da tog dana jedete po drugačijem rasporedu,a da ne ugrozite i zanemarite dnevne potrebe svog organizma.

  1. Pazite na količinu unijete hrane

Iako je lijepo odati čast osobi koja je pripremila sve te divne obroke i slastice, vi niste u obavezi da probate baš sve sa stola. Morate ostati svjesni činjenice da praznična trpeza obiluje jelima koja se baš i ne nalaze na vašem dnevnom jelovniku. Izbjegavajte pržene, mase i pečene obroke, poslastice sa visokim sadržajem šećera. Birajte radije jela od povrća , poslastice sa voćnim nadjevom i sl. Ukoliko ste i dalje zabrinuti da nećete biti naročito siti na zabavi, uvjek možete ponuditi da donesete neko od vaših omiljenih jela(salatu ili sl.) koja će prijati i ostalima a vama će obezbijediti osjećaj bezbrižnosti.

  1. Oprezno sa pićima

Praznici gotovo uvjek počinju i završavaju zdravcom. Ukoliko se pak odlučite da i sami konzumirate neko alkoholno piće, savjet je da povedete računa tokom odabira šta je prema vašem stanju bezbijedno za vas. Neka pića povećavaju,a neka pak snižavaju nivo šećera u krvi.

Ukoliko izbjegavate alkohol, birajte prirodniju varijantu sokova-sveže cijeđene, bez dodatnog šećera. Gazirana pića možete zamijeniti kisjelom vodom.

  1. Povrće kao zamjena za grickalice

Ukoliko osjetite potrebu da, dok čekate obrok, ipak nešto prezalogajite neka vaš izbor bude svježe ili bareno povrće. Možete ga jesti samo ili uz neki umak.

Birajte niskokalorične varijante kako bi vaša dnevna ishrana ostala uravnotežena i nakon praznične trpeze.

  1. Čokolada. Da ili ne?

Ukoliko ste ljubitelj čokolade, imamo dobru vijest za vas. Ne morate je izjegavati,jednostavno izaberite zdraviju varijantu. Preporuka su crne čokolade sa najmanje 70% kakaa, a naučno je dokazano da poboljšava insulinsku rezistenciju. Naravno, i ovdje morate biti oprezni, svaka čokolada sadrži određeni nivo šećera, pa je potrebno ostati umjeren i kontrolisano je konzumirati.

Kako bi vrijeme provedeno sa porodicom,što je i cilj prazničnih okupljanja, učinili ljepšim i opuštenijim pridržavajte se naših savjeta i smjernica. Vjejemo da, ukoliko bi i članove porodice upoznali sa savjetima, olakšali bi sebi i učinili praznike ugodnijim i bezbrižnijim.

Donesite nove odluke za predstojeću godinu:

-budite fizički aktivniji,

-uživajte u svakom danu,

-pripremajte ukusna jela, jer zaista je veliki broj recepata prilagođenih dijabetičarima dostupan,

-zamijenite stare navike novim – birajte pametnije i zdravije.

Trenutno dostupan bonus!

Curalife Kuvar

84 recepta za zdravu i ukusnu ishranu dijabetičara

Povezani članci

Ishrana

Dijabetes tip 2 – Riba i plodovi mora

Zahtjevno je i teško napraviti sve izmjene u životnom stilu i navikama koje dijagnoza dijabetes tip 2 zahtijeva.
Ipak, nakon povećane fizičke aktivnosti, prilagođavanja i odabiru odgovarajuće terapije, posljednji korak nije toliko zahtjean. Uvrstite više ribe i morskih plodova u svoju ishranu i jednostavno poboljšajte svoje zdravlje.