Hrana

Najbolja preporuka- voće i povrće

Zdrava ishrana i kvalitetan način života podrazumijevaju ishranu baziranu na unosu svježih,zdravih namjernica. Voće iI povrće su najvažiji dio ishrane,prirodan izvor viamina,vlakana i neophodnih sastojaka za naše zdravlje.

Za osobe koje imaj dijagnozu dijabetes tip 2 pravi izbor su voće i povrće sa niskim sadržajem ugljenih hidrata.

Ukoliko vam je postavljena dijagnoza dijabetes tip 2, svjesni ste da morate napraviti određene promjene u svom načinu života i ishrani.

Prirodna,svježa hrana-voće i povrće su uvjek najbolji izbor i važan dio ishrane. Promjena ne treba da podrazumijeva odricanje,već balansiranje unosa hrane na način koji odgovara vašem stanju i potrebama.

Tokom odabira načina ishrane treba uzeti u obzir sledeće:

 • dnevne potrebe organizma
 • unos ugljenih hidrata prema sopstvenim potrebama
 • dnevne količine vitamina
 • raznovrstnost ishrane
 • izbor zdravijih varijanti (npr. Bijeli hleb zamijeniti integralnim)

Izbalansirana ishrana će olakšati i ubrzati oporavak, prilaođena vašem stanju i potrebama, obezbjediće potrebnu dnevnu dozu energije na zdraviji I bolji način.

Savjet: provjerite glikemijsu sliku voća ili povrća koje želite jesti,na taj načiti ćete lakše steći sliku o unosu ugljenih hidrata.

Nekim namjernicama treba dati prednost jer zbog svojih prirodnih svojstava više pogoduju potrebama dijabetičara tip 2.

Zašto su voće i povrće uvjek dobar izbor?

Prirodan izvor energije i vitamina-unijeti na pravi način,kroz izbalansiran način ishrane , zasigurno će poboljšati vase zdravlje.

Vitamini iz voća i njihovo dejstvo:

 • Kalijum-pomaže regulaciji krvnog pritiska;
 • Vitamin C-jača imunološki sistem;
 • Folna kiselina-posebno važna za trudnice.

Nije lako, a ni preporučljivo praviti nagle promjene u ishrani. Preporuka je da počnete tako što ćete odabrati voće i povrće koje volite. Na taj način promjenu nećete doživjeti ka obavezu,već ćete uživati u njoj.

Zrava ishrana uvjek podrazumijeva visok procenat voća i povrća u obrocima. To nije slučajnost, povrće ima mnogo pozitivnih efekata na vase zdravlje – poboljšabva vašu krvnu sliku,te  pozitivno utiče na vaš imunitet.

Šta povrće čini dobrim izborom?

 • Vlakna-snižavaju holesterol koji je direktno vezan sa bolestima srca;
 • Vitamin A- jača imunološki sistemi pomaže u borbi protiv infekcija;
 • Hranjivi sastojci koji nedostaju drugim grupama namjernica, poput žitarica.

Dostupnost i niske cijene povrće čine pravim izbrom. Lako ga je dodati bilo kom načinu ishrane, veliki broj recepata podrazumijeva povrće kao glavno jelo ili prilog.

Brinte o sebi  na najjednostavniji način- uvođenjem povrća u svakodnevnu ishranu poboljšajte svoje zdravlje, uživajte u omiljenim jelima i pomozite sebi na putu ka oporavku.  

Naša preporuka: 8 super namjernica

1. Avokado

Avokado je veoma hranljiv i u sebi sadrži široki spektar nutricijenata, među kojima je mnogo vitamina i minerala. Samo 100 g avokada sadrži vitamin K, vitamin C, kalijum, vitamin B5, vitamin B6 i vitamin E, kao i male količine magnezijuma, mangana, bakra, gvožđa, cinka, fosfora, vitamina A, B1, B2 i B3. Ne sadrži holesterol i natrijum, a ima i veoma mali procenat zasićenih masti.

2. Breskve

Plod ima nisku energetsku vrijednost (39kcal na 100g težine), stoga se često koristi u dijetama za mršavljenje. U njemu ima mnogo β-karotena, tu je askorbinska kiselina, vitamini K, B1, B2, B3, B5, E. Među mineralima je najviše kalija, manje fosfora, magnezija, mangana, kalcija, fluora. Pulpa od breskve bogata je organskim kiselinama: limunskom, vinskom, jabučnom, kininskom; eteričnih ulja i pektina. To je dovoljno za poboljšanje stanja srca i krvnih žila, probavu, organe vida, poboljšanje metabolizma, povećanje otpornosti organizma na infekcije i razne bolesti.

3. Spanać


Prirodan je izvor vitamina, minerala i vlakana. Bogat je fitonutrijentima, posebno beta-karotenom i luteinom, koji ga čine povrćem sa dosta antioksidanasa koji štite ćelije organizma. Pripada istoj porodici biljaka kao i cvekla, blitva, repa.

Mnoge minerale možemo pronaći u spanaću: kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum, mangan i fosfor. Od vitamina, spanać sadrži vitamin A. C, E, K, vitamine B kompleksa (B6, B2, B1) i folnu kiselinu (vitamin B9). Takođe,  sadrži i Omega 3 masne kiseline.

4. Kupine

Jedna šolja kupina sadrži preporučenu dnevnu dozu vitamina C koji, znamo, pospešuje rad imuniteta,kao i 30 odsto preporučene dnevne doze vlakana, pa se preporučuju i dijabetičarima.

Kupine veoma povoljno utiču na zdravlje srca, kože, čuvaju vidi i zdravlje kod žena. 

5. Crveni kupus


Kupus je bogat rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima. Rastvorljiva vlakna čine oko 40% ukupnog sadržaja vlakana u kupusu.Ova vlakna hrane sojeve dobrih bakterija u stomaku.Zauzvrat, spomenute bakterije podstiču jačanje imuniteta prirodnim putem i proizvodnju nutrijenata, kao što su B 12 vitamin i vitamin K2.

Porcija od 100 g kupusa sadrži gotovo cjelokupnu vrijednost preporučenog dnevnog unosa vitamina K, koji je odličan za kosti.

Ista količina kupusa obezbeđuje  preko polovine preporučene dnevne doze vitamina C.

6. Paradajz

Paradajz je bogat vitaminom C, koji, kao i likopen, utiče na smanjenje rizika od oboljenja srca. Većina vitamina C koncentriše se u supstanci popot želea koja obavija semenke. Sadrži vitamin K, koji igra ključnu ulogu u zagrijeavanju krvi i održavanju jakih kostiju. U našem telu nalaze se mnogobrojni toksini i aditivi koje unosimo hranom. Paradajz podstiče rad bubrega i jetre, a time i čišćenje organizma.

7. Šargarepa

 

Bogata je vitaminima A, C, K i B8, kao i folatom, kalijumom, gvožđem, bakrom i manganom. Međutim, većina blagotvornih svojstava šargarepe potiče od njenog bogatstva beta karotenom i vlaknima.
Visok nivo vitamina A u šargarepi igra važnu ulogu u izbacivanju otrova iz organizma. Pored toga, šargarepea smanjuje masne naslage u jetri, dok vlakna pomaže u čišćenju jetre.

8. Brokoli

Brokoli sadrži puno hranljivih sastojaka, uključujući vlakna, vitamin C, vitamin K, gvožđe i kalijum. Takođe se može pohvaliti sa više proteina od većine drugog povrća. On je odličan izvor proteina, pomaže u izgradnji mišiće i pruža osjećaj sitosti koji traje. Za dijabetičare je to vrlo važno jer će unosom brokolija smanjiti potrebu za grickalicama.

 

 

 

Trenutno dostupan bonus!

Curalife Kuvar

84 recepta za zdravu i ukusnu ishranu dijabetičara

Povezani članci

Ishrana

Dijabetes tip 2 – Riba i plodovi mora

Zahtjevno je i teško napraviti sve izmjene u životnom stilu i navikama koje dijagnoza dijabetes tip 2 zahtijeva.
Ipak, nakon povećane fizičke aktivnosti, prilagođavanja i odabiru odgovarajuće terapije, posljednji korak nije toliko zahtjean. Uvrstite više ribe i morskih plodova u svoju ishranu i jednostavno poboljšajte svoje zdravlje.