Pet načina da se izborite sa dijabetesom tip 2

Ukoliko Vam je doktor rekao da imate pred-dijabetes ili granični dijabetes, možete se zapitati šta to tačno znači?
 
Ne morate odmah da se uplašite ili da se osjećate bespomoćno. Iako su ova i njima slična osjećanja normalna, ipak postoji nada da ćete izbjeći dijabetes.
 
Postoje dokazano efektivni načini kojima se nastanak i razvoj dijabetesa može spriječiti ukoliko se blagovremeno primijene.

Pred-dijabetes

 
Hajde prvo da definišemo sam termin pred-dijabetes. Predstavlja stanje povišenog nivoa glukoze u krvi, ali ne u tolikoj mjeri koja odgovara dijagnosticiranju dijabetesa tip 2. Najbolje je da o pred dijabetesu razmišljate kao o ,,pozivu za buđenje“. U ovom trenu još imate priliku da preokrenete stvari i izbjegnete dijabetes tip 2.

Šta možete uraditi kako bi spriječili razvoj dijabetesa tip 2?

 
Posmatrajte ovo kao put ka poboljšanju zdravlja i života. Na ovom putovanju možete osjetiti brojne benefite vrlo brzo kao što su niži krvni pritisak, niži nivo šećera, poboljšani san i povećanje energije.
Evo nekoliko savjeta kako da započnete ovo putovanje.

Postavite sebi cilj za smanjenje tjelesne težine

 
Gubitak samo 5% tjelesne mase može preokrenuti razvoj pred-dijabetesa.
 
-Odedite cilj. Razmišljajte o načinima za postizanje svog cilja i aktivnostima koje vam u tome mogu pomoći.
 
-Ukoliko smatrate da vam j epotrebna pomoć, obratite se nutricionisti ili se priključite programu za smanjenje težine. Vaš doktor vam može pomoći da bezbjednije prođete kroz proces upućujući vam na, za vas, najbolja rješenja.

Odredite sebi zdraviji plan ishrane

 
Ne morate da preskačete obroke, jer je to najčešće put koji vodi ka ponovnom povećanju težine nakon nekog vremena. Umjesto preskakanja obroka, odlučite se za zdravije verzije.
 
-zamijenite zaslađene napitke vodom ili nezalađenim čajem
 
-Napunite frižider porcijama zdrave hrane-voćem, povrćem, žitaricama, morskim plodovima
 
-Planiraje obroke unaprijed

Više se krećite

 
Naša su tijela napravljena da se kreću, ali ukoliko do sada niste bili narošito aktivni možete se osjetit nelagodno ili zabrinuto, pretjerano se znojiti ili čak ostjati bez daha u početku. Srećon, ništa od navedenog ne mora da se dogodi.
 
Postoji mnogo bezbolnih i zabavih načina da budete aktivi, ipak imajte na umu da predviđena nedeljna aktivnost treba trajati bar 3h. Dakle, ako vježbate svakog dana po 30 minuta, za 7 dana ispunićete cilj.
 
-Napravite plan aktivnosti, u početku 30 minuta dnevne aktivnosti možete podijeliti u recimo 3 serije po 10 minuta. Vremenom možete povećavati vrijeme aktivnosti.
Ukoliko ste nesigurni šta je za vas najbolje, posavjetujte se sa vašim ljekarom.
 
-Razmišljaje o aktivnostima koje vam mogu biti interesantne, tako ćete ih lakše usvojiti kao nove navike i uživaćete radeći ono što volite.
 
-Birajte udobnu odjeću i obuću
 
-Pitajte prijatelja ili nekog člana porodice da vam se pridruži, tako ćete se bolje zabaviti i učiniti dobro jedno drugome.

Prestanite pušiti

 
Da li ste znali da pušači imaj 50% više šanse za razvoj dijabetesa tip2 od nepušača?
 
Prestanak pušenja nije lak i može podrazumijevati nekoliko pokušaja dok ne uspijete, ali kako je pušenje dokazano povezano sa velikim brojem oboljenja, vrijedi pokušati.
 
-razgovarajte sa svojim ljekarom o svojoj odluci da prestanete pušiti.
 
.Napravite ,,plan prestanka“ sa listom razloga za prestanak, potra
Ite podršku od bliskih ljudi.
Potražite podršku
 
Svaka promjena je teška, sama po sebi, kako bi lakše prešli ovaj put koji ste započeli , put ka boljem i zdravijem životu, jako je važno da imate podršku dragih ljudi.
 
Podijelite svoje ciljeve sa porodicom i bliskim prijateljima kako bi vas oni ohrabrilii posebno u početku, kada se zbog svih tih promjena možete osjetiti obeshrabreno.
 
Ukoliko mislite da ćete lakše proći kroz proces privikavanja na promjene sa ljudima koji prolaze kroz isto, pridružite se nekoj grupi za podršku, gdje ćete imati pomoć stručnih lica i njihove savjete.

Započni zdraviji život danas

Povezani članci