Da li dijabetičari mogu konzumirati dinju?
Većina ljudi ljeti uživa u ukusu dinje i svježini koju ovo voće pruža tokom ljetnjih vrelih dana.
Dinja-pipun idealna je za doručak, kao užina, desert ili dodatak u voćnom napitku.
Da li možete konzumirati dinju ukoliko imate dijagnoyu dijabetes 2?
Šta je dinja?
Dinja je dio muskatne porodice biljaka koja uključuje i neke vrste bundeva i kasaba dinje. Ovo ukusno voće datira još iz perioda drevnog Egipta, gdje je uzgajan u dolini Nila, kultivisan je i u Grčkoj i kod Rimljana, došavši tako do područija Evrope.
Neki izvori tvrde da njegov naziv dinja(Cantalupo) vodi porijeklo od grada Cantalupo u okolini Rima.
Danas, dinja se uzgaja širom svijeta, dostupna je tokom cijele godine, a vrhunac rasta i dostupnosti je u ljetnjim mjesecima.
Zdravstveni benefiti konzumiranja dinje:
-Zdravlje očiju: podstiće zdravlje vida, zahvaljujući vitaminu C, karotedina i zeakstanina, nutrijenata koje smanjuju makularne promjene i kataraktu.
-Zdravlje srca: Dinja sadrži vitamin C, potasium i vlakna koja igraju ulogu u očuvanja zdravlja srca.
-Prevencija kancera: antioksidanti nađeni u sastvau dinje mogu poslužiti u borbi protiv upale i slobodnih radikala koji se dovode u vezu sa nastankom kancera. Dodatno,vlakna u dinji ogu smanjiti rizik od kancera debelog crijeva.
-Hidratacija: Gotovo 90% sastava dinje čini voda, konzumacija dinje je oličan način da ostanete hidrirani.
Nutritivne vrijednosti dinje:
-53 kalorije
-0 gr masti
-14 grama ugljenih hidrata
-1,4 grama vlakana
-25 mg sodijuma
-417 mg potasijuma
Iako je dinja najpoznatija po sadržaju beta karotena,vitamina C i potasijuma, ne treba zaboraviti da ona sadrži i manje količine folata, vitamina K, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, cinka, bakra i selenijuma, što je čini odličnom namjernicom koja se treba naći na našem jelovniku.
Kako dinja utiče na dijabetes?
Dinja je voće, dakle sadrži šećer! Šećer koji se nalazi u dinji je prirodni šećer, ipak trena voditi o količini unosa vodeći računa o ukupnoj količini ugljenih hidrata koji utiču na nivo glukoze u krvi.
Kada poželite da uvrstite dinju u dnevni meni, uzmite u obzzir da šoljica dinje sadrži ugljene hidrate kao 1 parče hljeba, 200ml mlijeka ili jabuka. Dok god vodite računa o dnevnom unosu namjernica, možete uživati u dinji.
Dinja ima nizak glikemijski indeks, što žnači da je manje vjerovatno da izazove rast nivoaglukoze u odnosu na druge namjernice.
Kako najbolje uživati u dinji?
-Sirovu, samostalno ili u kombinaciji sa drugim voćem;
-Izmiksajte komade,dodajte malo limunovog soka i nanu, pa napravit eukusan osvježavajući pire;
-Dodajte kuglice dinje u zelenu salatu;
-Neobična kombinacija koju svakako treba isprobati: začinite komade dinje isjeckanim crnim lukom,avokadom, limunovim sokom i peršunom.