Vrijeme je za kraljicu jeseni – Bundevu

Bundeva nije samo ukusna i mirisna već je jako zdrava i ima pozitivan uticaj na djabetes i zdravlje uopšte.

Ukoliko želite  ojačati svoj imunitet odabraćete bundevu jer sadrži gvožđe, folnu kisjelinu, bogata je oksidantima i vitaminima A i C. Pored svih navedenih benefita brojna ispitivanja pokazala su da bundeva ima blagotvoran uticaj na dijabetes-snižava nivo glukoze, stimuliše proizvodnju insulina i regeneriše oštećene ćelije pankreasa.

Bundevu možete uvrstiti u jelovnik u raznim oblicima: kuvanu-čorba od bundeve, sirovu u kombinaciji sa drugim namjernicama- smoothe je odličan izbor, jer ćete na taj način očuvati prirodna svojstva i vitamine u većoj količini, pečenu u kombinaciji sa cimetom i slično.

Osim ploda, možete konzumirati i sjemenke bundeve koje su odličan izvor magnezijuma, minerala i antioksidanata koje čuvaju vaše ćelije. Sjemenke sadrže  korisne masti  i dobar su izvor biljnih  alfa-linolenskih kisjelina (ALA). Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija smanjuje mogućnost razvoja dijabetesa tip 2.

S obzirom na to da su sjemenke bundeve visokokalorične konzumiranje treba ograničiti na preporučenu dnevnu dozu.

Iskoristite plodove jeseni i okrenite se prirodnim rješenjima i izvorima vitamina.

Trenutno dostupan bonus!

Curalife Kuvar

84 recepta za zdravu i ukusnu ishranu dijabetičara

Povezani članci

vrsta hrane koje treba izbjegavati
Ishrana

Diabetes tip 2: 10 vrsta hrane koje treba izbjegavati

Zdrava ishrana, kada imate dijagnozu dijabetes tip 2, uključuje zdrave ugljene hidrate kao što su voće, povrće i žitarice od cijelog zrna, ribu poput lososa, tune i sardina i zdrave masti kao što su košutnjavo voće, avokado i maslinovo ulje.