Bundeva nije samo ukusna i mirisna već je jako zdrava i ima pozitivan uticaj na djabetes i zdravlje uopšte.
Ukoliko želite ojačati svoj imunitet odabraćete bundevu jer sadrži gvožđe, folnu kisjelinu, bogata je oksidantima i vitaminima A i C. Pored svih navedenih benefita brojna ispitivanja pokazala su da bundeva ima blagotvoran uticaj na dijabetes-snižava nivo glukoze, stimuliše proizvodnju insulina i regeneriše oštećene ćelije pankreasa.
Bundevu možete uvrstiti u jelovnik u raznim oblicima: kuvanu-čorba od bundeve, sirovu u kombinaciji sa drugim namjernicama- smoothe je odličan izbor, jer ćete na taj način očuvati prirodna svojstva i vitamine u većoj količini, pečenu u kombinaciji sa cimetom i slično.
Osim ploda, možete konzumirati i sjemenke bundeve koje su odličan izvor magnezijuma, minerala i antioksidanata koje čuvaju vaše ćelije. Sjemenke sadrže korisne masti i dobar su izvor biljnih alfa-linolenskih kisjelina (ALA). Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija smanjuje mogućnost razvoja dijabetesa tip 2.
S obzirom na to da su sjemenke bundeve visokokalorične konzumiranje treba ograničiti na preporučenu dnevnu dozu.
Iskoristite plodove jeseni i okrenite se prirodnim rješenjima i izvorima vitamina.