Vrijeme je za kraljicu jeseni – Bundevu

Bundeva nije samo ukusna i mirisna već je jako zdrava i ima pozitivan uticaj na djabetes i zdravlje uopšte.

Ukoliko želite  ojačati svoj imunitet odabraćete bundevu jer sadrži gvožđe, folnu kisjelinu, bogata je oksidantima i vitaminima A i C. Pored svih navedenih benefita brojna ispitivanja pokazala su da bundeva ima blagotvoran uticaj na dijabetes-snižava nivo glukoze, stimuliše proizvodnju insulina i regeneriše oštećene ćelije pankreasa.

Bundevu možete uvrstiti u jelovnik u raznim oblicima: kuvanu-čorba od bundeve, sirovu u kombinaciji sa drugim namjernicama- smoothe je odličan izbor, jer ćete na taj način očuvati prirodna svojstva i vitamine u većoj količini, pečenu u kombinaciji sa cimetom i slično.

Osim ploda, možete konzumirati i sjemenke bundeve koje su odličan izvor magnezijuma, minerala i antioksidanata koje čuvaju vaše ćelije. Sjemenke sadrže  korisne masti  i dobar su izvor biljnih  alfa-linolenskih kisjelina (ALA). Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija smanjuje mogućnost razvoja dijabetesa tip 2.

S obzirom na to da su sjemenke bundeve visokokalorične konzumiranje treba ograničiti na preporučenu dnevnu dozu.

Iskoristite plodove jeseni i okrenite se prirodnim rješenjima i izvorima vitamina.

Trenutno dostupan bonus!

Curalife Kuvar

84 recepta za zdravu i ukusnu ishranu dijabetičara

Povezani članci

Diabetes tip 2 10 savjeta za Samoupravljanje
Zanimljivosti

Diabetes tip 2 – 10 savjeta za Samoupravljanje

Ukoliko imate dijagnozu Dijabetes tip 2, vaš ljekar i ostali medicinski savjetnici će blisko sarađivati sa vama i olakšati vam da održavate nivo šećera u krvi pod kontrolom.

Dijabetes tip 2 i alergije
Zdravlje

Dijabetes tip 2 i alergije

Iako alergije nemaju direktan uticaj na dijabetes, to jest na nivo šećera u krvi, neki ljekovi koji se koriste kao terapija za alergije mogu itekako uticati na nivo glukoze u krvi.