Za Vaše zdravlje odaberite Vitamin E

Unos vitamina E stvara osjećaj dodatne energije i čini da lakše podnosite napore, jača vaš imunitet, poboljšava raspoloženje i ima brojne druge pozitivne efekte. Vitamin E nije lijek, ali je njegov učinak dragocjen.
Ćelije ljudskog organizma ograničene su membranom čiju strukturu dominantno čine masnoće, pa moramo biti svjesno važnosti njihovog očuvanja. Informacije u našem tijelu putuju upravo preko tih membrana, zbog čega su one izložene promjenama i raznim procesima poput oksidacije. Najvažnije ćelije u našem organizmu, koje us zaduženje za njegovo funkcionisanje-moždane ćelije sadrže oko 60% masnoće. Zaštita ovih ćelija od krucijalnog je značaja, unosom preporučene količine vitamina E možemo pripremiti ćelije za proces staranja pa čak i usporiti starenje.

Djelovanje vitamina E

U studijama koje su sprovedene, naučno je dokazano da muškarci i žene koji su uzimali suplement vitamin E u dozama od oko 100 inter.jedinica tokom perioda od 2 godine smanjili su rizik od srčanih oboljenja i bolesti krvnih žila za 37-41%. Ukoliko bi se povećala doza na 400 do 800 jedinica dnevno,procijenjuje se da bi se rizik smanjio do iznenađujućih 77%.Ipak, važno je napomenuti da je najvažnija uloga vitamina E, sprečavanje oksidacije LDL frakcije holesterola. Sprečavajući nastanak ateroskleroze, vitamin E štiti naše krvne sudove, ili pak, ako je bolest nastala sprečava njen razvoj. Smanjuje stres, predstavlja zaštitu od UV zračenja na način što blokira slobodne radikale u organizmu. S obzirom da je njegovo djelovanje na ćelijskom nivou, djelotvornost vitamina E nije tako lako uočljiva, međutim dugoročno je i te kako primjetna-bolje funcionisanje, raspoloženje, jačanje imuniteta rezultati su redovnog unosa vitamina E.

Gdje se nalazi?

Najviše ga ima u ulju pšeničnih klica, orasima i sjemenkama, biljnim uljima, obogaćenom palminu ulju, žumancetu jajeta, zelenom lisnatom povrću. Međutim, niti jedan od ovih izvora ne može osigurati povećane dnevne doze koje su ovdje spomenute kao zaštitne.

Vrste i doziranje

Najveće zablude nastaju zbog nerazumijevanja različitih oblika E vitamina koji se nalaze na tržištu. Oznake vezane za ovaj vitamin počinju sa „d“ ili „dl“, što označava veliku razliku u njegovoj hemijskoj strukturi. Tzv. „d“ forma E vitamina označava da je on prirodnog porijekla, dok oznaka „dl“ da je sintetičkog porijekla. Vitamin prirodnog porijeklai je aktivniji, što znači da je tporebna manja doza kako bi se postigao preporučeni dnevni unos. Zato se u sintetičkim preparatima uvijek dodaje više jer treba pokriti razliku do snage prirodnog oblika. Ali priča o oblicima vitamina E još nije završena. Grčko slovo „alfa“ označava samu strukturu molekula E vitamina. Sintetski oblik postoji samo u „alfa“ obliku dok prirodni može imati „beta“, „gama“ i „delta“ oblik. Kada se informišete o rezultatima naučno istraživačkih studija, treba obratiti pažnju na to s kojim su oblikom vitamina ispitivanja rađena. Novija istraživanja najčešće su rađena je s „d“ oblikom tj. prirodnim E vitaminom u „alfa“ obliku Institut za medicinu američke Akademije nauka (Food and Nutrition Board of the National Academy of Science) preporučio je dnevnu dozu od 15 mg alfa tokoferola (22 i.j.) umjesto dosadašnjih 8 mg (povećanje od 88%), s tim da je maksimalni unos 1000 mg (1500 i.j.). Naime, najveći broj istraživača vitamina E slaže se da za bilo kakve pozitivne učinke treba dnevno uzimati nekoliko stotina internacionalnih jedinica. S obzirom da tablete izrađene na klasičnan način ne sadrže ni približno toliko, najbolje rješenje je  tečnii vodotopivi oblik amerčke kompanije Twinlab pod nazivom Liqui-E. Tako pripremljeni D-alfa tokoferol osigurava  400 i.j. vitamina. Mala kašika sadrži oko 5 ml, tj. oko 130 i.j. Apsorpcija ovog oblika posebno je klinički ispitana Važna napomena : povremeno uzimanje E vitamina u malim dozama ima malu ili nikakvu korist. Osobe starije od 50 godina trebale bi ga uzimati svakodnevno i dugotrajno.

Trenutno dostupan bonus!

Curalife Kuvar

84 recepta za zdravu i ukusnu ishranu dijabetičara

Povezani članci