Female hiker drinking water in the mountains

Zašto dijabetičari osjećaju žeđ i šta mogu učiniti povodom toga?

Povećan nivo šećera u krvi podstiče bubrege da rade više nego obično kako bi održali nivo glukoze u ravnoteži. Kada bubrezi ne mogu da isprate zadati ritam, Vaše tijelo pokušava da izbaci višak šećera iz krvi kroz urin i na taj način povlači i tečnost iz tkiva, što vodi dehidrataciji. Zbog takve reakcije tijela, osjećaj žeđi se javlja češće kod dijabetičara.

Značaj hidratacije i preporuka za što većim unosom vode je nešto sa čim se susrijećemo od najranijih dana života. Ali ponekad se osjetite kao žedan čovjek u pustinji, zar ne? Imate konstantan osjećaj žeđi iako unosite preporučenu količinu od dva litra vode dnevno?

Koliko je tačno vode potrebno svakome od nas zavisi od opšteg stanja našeg organizma, načina života i uzrasta. Kod dijabetičara postoje i drugi faktori koji utiču na hidriranost, bez obzira na količinu vode koju piju, žeđ i osjećaj suvih usta ne nestaju u potpunosti. Zbog konstantnog osjećaja žeđi i neprestanih pokušaja hidrataticije povećanjem unosa tečnosti, stvara se začarani krug ispijanja i mokrenja, naročito noćnog.

Za ljude sa dijabetesom suva usta i prekomjerna žeđ su uobičajna pojava. Javljaju se kao rezultat visokog nivoa glukoze. Njihovo tijelo se trudi neprestano da se riješi viška šećera u krvi, i to radi na dva načina:

 • Upija glukozu u ćelije radi stvaranja dodatne energije.
 • U potpunosti izbacuje glukozu iz Vašeg tijela.

Uprkos tome što oba načina održavaju pravilnu tjelesnu funkciju,  jedan od njih je uzrok učestalijeg osjećaja žeđi i suvih usta. Prekomjerna žeđ je znak dijabetesa, medicinski naziv je polidipsija. Žeđ je povezana sa još jednim uobičajnim simptomom dijabetesa-učestalim mokrenjem ili poliurijom.

Da li je prekomjerni unos vode dobar za dijabetičare ?

Prekomjerna žeđ i pojačano mokrenje su uobičajne pojave kod dijabetičara. Kao što smo već napisali, pokušaj tijela da održi nivo glukoze u ravnoteži posjepišvanjem rada bubrega vodi ka dehidrataciji zbog čega se češće javlja osjećaj žeđi.

Unos tečnosti vodi ka češćem uriniranju što ponovno izaziva osjećaj žeđi.

Povećani unos vode može ublažiti simptome, ali preporuka je posavjetovati se sa ljekarom o unosu vodu prema vašim potrebama i stanju.

Pretjerano mokrenje i žeđ, neprestan osjećaj gladi, neobjašnjiva razdražljivost, prisustvo ketona u urinu, a ponekad čak i zamagljen vid mogu biti rani znaci dijabetesa.

Najčešći simptomi dijabetesa često se nazivaju tri tipa dijabetesa. Postoji nekoliko načina za postavljanje dijagnoze dijabetesa :

 • Slučajni test šećera u krvi;
 • Test šećera u krvi natašte;
 • Oralni test tolerancije na glukozu.

Tri P dijabetesa

Polidipsija: medicinski termin kojim se označava prekomjerni osjećaj žeđi. Osoba sa polidipsijom unosi i do pet litara tečnosti u toku dana.

Polifagija: termin označava povećan osjećaj gladi

Poliurija: termin označava učestalo mokrenje.

NEKA OD NAJČEŠĆIH PITANJA:

Da li dijabetičari dehidriraju brže?

Dijabetes i dehidratacija mogu biti opasna kombinacija. Ipak, u nekoliko jednostavnih koraka začarani krug dehidratacije i visokog nivoa glukoze se može prekinuti.

Povećan nivo šećera u krvi dovodi do smanjenja hidriranosti organizma.

Vaše telo pokušava da održi ravnotežu. Kada tečnost nestane sa jednog mesta, vaš organizam se bori pokušavajući da je zameni vodom iz krvotoka.

Tijelo pokušava da održi ravnotežu na način što nedostatak tečnosti nadoknađuje vodom iz krvotoka.

Smanjen nivo vode u krvotoku vodi daljoj dehidrataciji i tako nastaje začarani krug ponavljanja cijelog procesa.

Žeđ izazvana dijabetesom: šta je i kako se može regulisati?  

Po savjetima iz Specijalnog zdravstvenog izvještaja Harvard Medical School-a, da bi vaš tjelesni sistem pravilno funkcionisao, potrebno je da unosite četiri do šest čaša vode dnevno.

Po čemu se dijabetičarska žeđ razlikuje kod dijabetesa tip 1 i tip 2?

Obije vrste dijabetesa mogu izazvati slične simptome ako se ne liječe.

Kako možete regulisati pojačan osjećaj žeđi?

Potrebna količina vode varira od osobe do osobe. Dovoljno je imati pristup pijaćoj vodi svaki put kada osjetite žeđ. Ukoliko vježbate i znojite se, ako ste napolju po vrućini, ukoliko jedete začinjenu hranu ili ne jedete dovoljno hrane koja sadrži vodu, biće Vam potrebna veća količina vode.

Refleks žeđi nije savršen  i lako se može zamijeniti sa glađu. Simptomi koji se preklapaju mogu dovesti do zabune kada je riječ o osjećaju žeđi i gladi. Obratite pažnji i razmislite o tome šta se prethodnio pojeli ili pili.

Takođe, veoma je važno obratiti pažnju na boju urina. Boja urina pravi je pokazatelj nivoa hidriranosti vašeg tela. Boja urina dobro hidrirane osobe je blijedožuta ili bistra. Ako je tamnožuta, ovo je dobar pokazatelj da vam možda treba mnogo više vode u sistemu.

Da bi se eliminisala dehidratacija, preporučuje se postepeno ispijanje tečnosti tokom dana.

Koji su načini kontrole unosa tečnosti tokom dana?

 • Nosite sa sobom flašu vode
 • Vodite dnevnik o unosu vode
 • Pronađite alternativni napitak

Da li je voda jedina opcija da se utoli prekomjerna žeđ?

Istraživanja su pokazala da količina unijete vode može igrati značajnu ulogu u tome kako vaše tijelo reguliše nivo šećera u krvi. Ako želite da utolite žeđ budite oprezni sa sokovima. Ovi napici su često bogati šećerom, što može povećati njegov nivo u krvi i pojačati osjećaj žeđi.

Možete da istražite koja vrsta domaćih napitaka je adekvatna za dijabetičare, s obzirom na to da većina pića koja se prodaju u prodavnicama sadrži visok nivo šećera.

Umjereno možete uživati u kofeinskim i alkoholnim pićima. Ipak, najprije birajte vodu, najbolji i potpuno prirodnu. Voda nema kalorija, ne sadrži šećer, pristupačna je i neophodna za cjelokupno zdravlje.

Kako dugoročno upravljati dijabetičarskom žeđu?

Dok se osnovni problem povišenog nivoa glukoze ne riješi, često mokrenje takođe ostaje neriješeno. Najbolje je holistički pristupiti rješavanju oba problema.

Osobe sa dijabetesom tip1 i tip2 moraju pažljivo pratiti svoj način života i poštovati rutinu personalizovanog liječenja, te režim koji im je prepisan od strane doktora. Imajte na umu sledeće:

Pridržavajte se zdravog načina ishrane

Obavezno uključite u ishranu povrće bez skroba kao što su brokoli, spanać i boranija. Unosite što manje dodatnih šećera i prerađenih žitarica kao što su hljeb, pirinač i tjestenina sa manje od dva  grama vlakana po porciji. Ne zaboravite da uravnotežite svaki obrok sa odgovarajućom količinom proteina i mliječnih proizvoda. Plan liječenja obično propisuju ljekari, i uglavnom je baziran na ishrani koja podrazumijeva unos namjernica sa niskim nivoom masti i kalorija, ali velike hranjive vrijednosti.

Ostanite hidrirani

Glukoza u krvi postaje koncentrisanija zbog dehidratacije. Unos potrebne količine vode uticaće na mnogo aspekata cjelokupnog vašeg zdravlja.

Pratite nivo šećera u krvi i uzimajte insulin

Kao pacijent sa dijabetesom tip 2, možda ćete morati da proveravate nivo šećera u krvi nekoliko puta dnevno. Vodite evidenciju o tome. Uzimajte insulin kako je propisano. S obzirom na to da dijabetes može uticati na funkciju celog tela, zdravstveni radnici takođe treba redovno da testiraju vaše:

 • Zdravlje bubrega (ispitivanje urina i krvi);
 • Zdravlje srca (krvni pritisak, težina i nivo holesterola);
 • Zdravlje stopala (pregled stopala i senzorno testiranje);
 • Zdravlje očiju (očni pregled).

Uspostavite rutinu vježbanja

Utvrđena rutina vježbanja poboljšava kontrolu glukoze u krvi kod dijabetesa tip 2, može smanjiti kardio-vaskularne faktore rizika, poboljšati vaše cjelokupno blagostanje i doprinijeti gubitku kilograma. Razvoj dijabetesa tip 2 može se spriječiti i odložiti redovnim vježbanjem. Kontrolisanje dijabetesa i kondicije ide ruku pod ruku. Isprobajte jogu, plivanje ili druge aerobne vježbe. Za više ideja o vježbanju uvijek se možete konsultovati sa ljekarom.

Započni zdraviji život danas

Povezani članci

Diabetes tip 2 10 savjeta za Samoupravljanje
Zanimljivosti

Diabetes tip 2 – 10 savjeta za Samoupravljanje

Ukoliko imate dijagnozu Dijabetes tip 2, vaš ljekar i ostali medicinski savjetnici će blisko sarađivati sa vama i olakšati vam da održavate nivo šećera u krvi pod kontrolom.

Dijabetes tip 2 i alergije
Zdravlje

Dijabetes tip 2 i alergije

Iako alergije nemaju direktan uticaj na dijabetes, to jest na nivo šećera u krvi, neki ljekovi koji se koriste kao terapija za alergije mogu itekako uticati na nivo glukoze u krvi.