Mahunarke, voće i komadi lososa na drvenoj dasci za sečenje

Zdravlje na usta ulazi: Zlatnim pravilom do nižeg šećera u krvi

Gubitak kilograma je jedan od najboljih načina da se dijabetes tip 2 drži pod kontrolom, jer smanjenje tjelesne težine može da utiče i na regulaciju nivoa šećera u krvi. A za mršavljenje postoje dva zlatna pravila – zdrava ishrana i redovno vježbanje.

U ovom članku govorimo o zdravoj ishrani prilagođenoj osobama koje boluju od dijabetesa tip 2, a koja će vam pomoći da izgubite kilograme i poboljšate svoje zdravstveno stanje.

Zdravom ishranom do nižeg šećera

Nekoliko jednostavnih izmjena u ishrani mogu da učine vaš obrok znatno zdravijim i pomognu vam da smršate i snizite nivo šećera u krvi. Umjesto bijelog hljeba, pirinča i tjestenine počnite da jedete crni ili hljeb s cijelim zrnom i rezance od povrća, kao što su tikvice.

Ako meso sadrži mnogo masti ili je obrađeno, zamijenite ga „posnijim“ komadima. Servirajte sebi pileće bijelo meso umjesto bataka ili pečeno bijelo meso umjesto obrađenog mesa, poput slanine ili suhomesnatih proizvoda.

Vrlo je važno i da umjesto bijelog šećera počnete da koristite zaslađivač. Takođe, prilikom pripreme hrane zamijenite puter ili ulje nezaslađenim sosom od jabuke, a bijeli krompir slatkim tj. batatom, koji ne dovodi do brzog porasta šećera u krvi.

Voćne sokove, za koje je opšte poznato da u sebi sadrže mnogo šećera, treba da zamijenite napicima bez šećera, a najbolje bi bilo da umjesto njih pojedete voće, kao i da pijete više vode.

U suštini, namirnice koje bi trebalo da upotrebljavate ako bolujete od dijabetesa tip 2 su: neslani orašasti plodovi i sjemenke, integralne žitarice, voće i povrće, nepržena riba s visokim sadržajem omega-3 masnih kiselina (losos, sardina, pastrmka, haringa), pileće ili ćureće bijelo meso, „posnije“ crveno meso, maslinovo ulje, pasulj, grašak i mliječni proizvodi s malo masti.

Šta izbjegavati

S druge strane, trebalo bi da izbacite iz ishrane ili značajno ograničite unos: slatkiša, meda, kolača i torti, gaziranih pića, slatkog čaja, voćnih sokova, sirupa s dosta fruktoze, kao i same fruktoze, dekstroze, saharoze, viršli, slanine, masnih dijelova svinjetine i govedine… Dakle, slatke hrane i pića, masnog i prerađenog mesa, a preporučuje se i izbjegavanje slane, transmasne i djelimično hidrogenizovane hrane, poput zamrznute pice, kokica iz mikrotalasne peći, pavlake za kafu…

U slučaju da niste sigurni da li treba da kupite neku namirnicu u prodavnici ili ne, uvijek treba da imate na umu koliko ugljenih hidrata sadrži taj proizvod i kog su oni tipa. To je važno zato što je glukoza ugljeni hidrat, te unos različite količine i vrste ugljenih hidrata može da utiče značajno na nivo šećera u krvi.

Ugljeni hidrati se dijele na proste (jednostavni šećeri) i složene (skrob). Prosti brzo podižu nivo šećera u krvi, daju hrani sladak ukus, a nalaze se u bijelom hljebu, voću, mliječnim proizvodima, medu… Nasuprot njima, složeni sporije podižu nivo šećera u krvi, sadrže više vlakana i tijelu treba više vremena da ih preuzme. Nalaze se u tamnom hljebu, ovsu, krompiru, mahunarkama…

Ne treba da zanemarite ni posledice konzumiranja alkohola ukoliko bolujete od dijabetesa tip 2. Iako nije strogo zabranjeno da uživate u alkoholnim pićima, treba da budete svjesni da šećer u njima može da prouzrokuje porast šećera u krvi, kao i da, u kombinaciji s lijekovima za dijabetes, ona mogu da izazovu hipoglikemiju ili nizak šećer u krvi. Zaključak je – ako pijete, činite to umjereno i nikada na prazan stomak.

U gubljenju kilograma i uspostavljanju optimalnog nivoa šećera u krvi pomaže i CuraLin, 100 odsto prirodan dodatak ishrani, napravljen od devet sastojaka: rizoma kurkume i biljke kutki, plodova gorke dinje, amle i jambolanske šljive, sjemena piskavice, herbe biljke svertije, lista srebrne svilenice i kore cimeta.

Trenutno dostupan bonus!

Curalife Kuvar

84 recepta za zdravu i ukusnu ishranu dijabetičara

Povezani članci

Ishrana

Dijabetes tip 2 – Riba i plodovi mora

Zahtjevno je i teško napraviti sve izmjene u životnom stilu i navikama koje dijagnoza dijabetes tip 2 zahtijeva.
Ipak, nakon povećane fizičke aktivnosti, prilagođavanja i odabiru odgovarajuće terapije, posljednji korak nije toliko zahtjean. Uvrstite više ribe i morskih plodova u svoju ishranu i jednostavno poboljšajte svoje zdravlje.